Cum a ajuns cazul lui Rareș să mobilizeze oameni pentru dotarea Centrului de Transfuzii

Cum a ajuns cazul lui Rareș să mobilizeze oameni pentru dotarea Centrului de Transfuzii

Cazul lui Rareș, un copil de trei ani din Botoșani, a declanșat mobilizarea unei organizații non-guvernamentale în vederea dotării Centrului de Transfuzii cu un obiect indispensabil pentru transportul de sânge pe distanțe mari. Tranferat la Târgu Mureș pentru a fi operat, viața lui a depins de un astfel de echipament, care a fost împrumutat din Suceava pentru ca micuțul să fie salvat.

Sâptămâna trecută, botoșănenii erau chemați pentru a dona sânge din grupa B3 negativ, pentru Rareș, un băiețel diagnosticat cu defect septal ventricular, o malformație cardiacă.


Până vineri, necesarul a fost cumulat, însă Centrul de Transfuzii a informat familia copilului că nu poate asigura geanta specială pentru transport.

„Am discutat cu fetele de la Transfuzii și mi-au spus că este o problemă la transport. Eram disperat. Am apelat la ajutor, iar pe fir au intrat doi oameni de bine care au plătit o ambulanță privată pentru a aduce sângele la Târgu Mureș. Numai că era necesar acest echipament și au sărit cei de la o fundație în ajutor”, povestește tatăl copilului.

Este vorba despre Fundația „Sânge pentru România”, care a donat un astfel de echipament și către Centrul de Transfuzii din Suceava. Datorită lor, luni dimineață, sângele donat pentru Rareș a plecat spre Târgu Mureș, pentru a-i salva viața.

„Întrucât Centrul De Transfuzie Botoșani nu deține o geantă transport pungi sânge dotată cu sistem de  monitorizare și etalonare, Andrei Iacov a împrumutat de la Centrul Județean de Transfuzie Sanguina Suceava geanta donată de Fundația noastră în noiembrie, pentru transportul în deplină siguranță și în condiții adecvate a sângelui donat pentru Rareș”, spun reprezentanții organizației.

Șefa Centrului din Botoșani spune că ajutorul fundației a fost o gură de oxigen în această situație. Ea recunoaște că sângele donat nu putea ajunge mai departe de Iași sau Suceava. Pentru a străbate distanțe mai mari, de cele mai multe ori se găseau soluții provizorii, însă din banii pacienților sau ai ONG-urilor.

„Într-adevăr, problema cu transportul ne-a îngrijorat pe toți. Noi nu avem geantă pentru distanțe mari, ne-a părut rău să comunicăm asta. Sângele a fost pe stoc încă de săptămâna trecută, oamenii s-au mobilizat, au venit să doneze. Vineri am stabilit ca sângele să ajungă luni la Mureș, însă trebuia să găsim de urgență o soluție. Această fundație a fost alături, ne-a sprijinit de la început la final, datorită ei s-a realizat la timp acest transfer. Și mă bucur că acum vor să ne ajute pe termen lung”, a spus medicul Paraschiva Temneanu, coordonatorul Centrului de Transfuzii din Botoșani.

Fundația a lansat un apel către binevoitori pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării echipamentului, pentru ca probleme de acest tip să nu mai apară, iar botoșănenii transferați în orașe îndepărtate să aibă siguranța că sângele donat pentru ei va ajunge în siguranță și la timp.

„Cu acest prilej dorim să ne luăm angajamentul ca până de Crăciun să dotăm și Centrul de Transfuzie Botoșani cu o astfel de geantă. Existența acesteia este vitală, poate fi de un real ajutor în situații critice când viața celui drag depinde de o pungă de sânge aflată la o distanță prea mare pentru a fi transportată fără condiții speciale. Ne bazăm ca și până acum pe ajutorul oamenilor de bine, pe ajutorul reprezentanților firmelor din Botoșani care printr-un efort comun pot contribui la dotarea Centrului cu un astfel de echipament. Menționăm că toți banii donați către Fundația noastră ajung la proiectele către care au fost direcționați integral, nu avem cheltuieli legate de salarii, chirii sau consumabile, toate persoanele implicate în activitatea noastră sunt voluntari care contribuie din suflet”, transmite „Sânge pentru România”.

Sumele pot fi direcționate în contul Fundației Umanitare Nord 2001, deschis la Unicredit Bank Suceava.

RO13 BACX 0000 0032 4475 3000, în lei

Sau

RO83 BACX 0000 0032 4475 3001, în euro, Cod SWIFT/BIC: BACXROBU

și pe site-ul Fundației www.funord2001.ro, direct cu cardul.

Toți cei care doresc să contribuie, pot lua legătura telefonic cu fundația și pot dona în conturi cu mențiunea „geantă transport sânge Botoșani”.

O geantă de acest tip costă între 1500 și 2500 de lei, în funcție de capacitate și caracteristici.

 

Spune-ne opinia ta