Copil de jumătate de kilogram, născut în Maternitatea Botoșani

Unul din zece copii care se nasc în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani vine pe lume înainte de termen.

 

Copil de jumătate de kilogram, născut în Maternitatea Botoșani

Cel mai mic pacient care s-a născut anul acesta în Maternitatea Botoșani a cântărit doar 580 de grame, fiind adus pe lume la 28 de săptămâni. Bebelușul s-a aflat în îngrijirea medicilor botoșăneni doar o zi, fiind transferat la o maternitate de nivel superior. Nu este primul copil născut cu o astfel de greutate la Botoșani, fiind și în anii anteriori astfel de cazuri, iar pruncii au supraviețuit. 

Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției neonatologie de la Maternitatea Botoșani, susține că în cursul anului 2016 din cei 2.608 copii născuți la Botoșani, 240 au fost prematuri. În Botoșani, rata mortalității infantile este mai ridicată decât media pe țară, 9,8 față de 8 la mia de născuți vii 

"Noi suntem maternitate de nivel doi și suntem obligați, copiii sub 1.500 de grame, să îi transportăm la o maternitate de grad trei. Un copil din zece se naște prematur, cel puțin 20-30% au trecut prin terapie. Este o creștere a numărului de copiii născuți prematur. Sunt zeci de factori care pot influența prematuritatea, dintre care nivelul social și creșterea metodelor de fertilizare. La nivel mondial se crește vârsta la care se poate salva un copil prematur. Metodele de reanimare și metodele de menținere a unui copil prematur sunt din ce în ce mai avansate, putem face mai mult pentru ei. Am avut anul acesta un copil de 580 de grame care a fost trimis la Sucevea, la noi a stat o zi", a precizat medicul Carmen Zaboloteanu.

De săptămâna aceasta, Maternitatea Botoșani are în dotare un incubator de transport, echipamentul primit de la Organizația Salvații Copiii crescând șansele la viață ale copiilor care se nasc cu probleme. 

 

 

Spune-ne opinia ta