Copiii bolnavi de leucemie, lăsați să moară. Statul nu mai asigură tratamentul

Reporter: Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?
Florian Bodog, ministrul Sănătății: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie?

Copiii bolnavi de leucemie, lăsați să moară. Statul nu mai asigură tratamentul

Situaţie alarmantă în spitalele din România. Copiii cu leucemie primesc tratamente incomplete care, în loc să-i salveze, le micşorează șansele de supraviețuire. La Spitalul de Pediatrie din Iaşi, trei medicamente pentru afecţiunile oncologice lipsesc de aproximativ o lună. Ministrul Sănătăţii admite că astfel de probleme sunt în spitalele din toată ţara şi promite că va căuta o soluţie, relateaza Digi24.

 De mai bine de o lună, părinții celor opt copii cu leucemie, internați în Spitalul de Pediatrie din Iași, se tem în fiecare secundă pentru vieţile celor mici. Trei medicamente vitale lipsesc din spital. Tatăl unuia dintre copii, un băiat de 6 ani, povesteşte că a încercat să rezolve singur situația.

Părinte: M-am interesat în străinătate și am reușit să iau aceste medicamente absolut necesare cu suma de aproximativ 9.000 de euro. Mi s-a spus că nu este medicamentul în spital și că nu se știe când poate fi livrat, deși acesta se regăsește în Programul Național de Oncologie.

La Spitalul de Pediatrie din Iaşi, ultima aprovizionare cu cele trei medicamente vitale s-a făcut în octombrie anul trecut. Şi medicii sunt îngrijorați.

Reporter: Există înlocuitori sau sunt medicamente de bază?
Prof. dr. Ingrith Miron, șefa secției de oncologie Spitalul de Pediatrie Iași: Nu sunt doamnă, cum să fie înlocuitori? Nu. Bolnavul poate deceda. Nu îi faci protocolul, boala avansează şi decedează. Nu mai este o evoluție. Decât una proastă, dacă nu respecți niște criterii.

Unicul distribuitor pentru aceste medicamente este compania aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

Dr. Tamara Roșu-Solange, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Iași: De aproximativ o lună de zile sunt absente din farmacia spitalului. Noi am făcut demersuri și la colegii de specialitate din spitalele bucureștene, însă și răspunsul dumnealor a fost același.

Ministrul Sănătăţii spune că va căuta o soluţie, însă nu poate da un termen până la care situaţia va fi rezolvată.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: Nu e vorba numai de copiii din Iaşi, e vorba de copiii din toată ţara care au această problemă. Am pornit modificarea ordinului pentru nevoi speciale în aşa fel încât să pot aduce aceste produse.

Reporter: Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?
Florian Bodog, ministrul Sănătății: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie?

Doar părinţii a 4 din cei 8 copii internați cu leucemie la spitalul din Iași și-au permis să cumpere din străintate medicamentele lipsă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora

Vineri, 17 Noiembrie 2017
1229

"Cancer" este termenul medical ce pare sa ne sperie cel mai mult in prezent. Boala universala, ce isi alege pacientii din toate paturile sociale, din toate categoriile de varsta si uneo...

Cea mai bogată femeie, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro!

Vineri, 17 Noiembrie 2017
1631

Cea mai bogată femeie din această țară a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii rutieri pe...

Oamenii de afaceri reactioneaza dupa o ordonanta data pe furis de Guvern: Incearca sa puna presiune pe companii sa creasca salariile!

Vineri, 17 Noiembrie 2017
878

Guvernul a publicat pe neasteptate o ordonanta de urgenta prin care incearca sa oblige toate companiile private sa creasca salariile brute, astfel incat salariile nete sa nu fie afectate de transferul...