Copiii bolnavi de leucemie, lăsați să moară. Statul nu mai asigură tratamentul

Reporter: Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?
Florian Bodog, ministrul Sănătății: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie?

Copiii bolnavi de leucemie, lăsați să moară. Statul nu mai asigură tratamentul

Situaţie alarmantă în spitalele din România. Copiii cu leucemie primesc tratamente incomplete care, în loc să-i salveze, le micşorează șansele de supraviețuire. La Spitalul de Pediatrie din Iaşi, trei medicamente pentru afecţiunile oncologice lipsesc de aproximativ o lună. Ministrul Sănătăţii admite că astfel de probleme sunt în spitalele din toată ţara şi promite că va căuta o soluţie, relateaza Digi24.

 De mai bine de o lună, părinții celor opt copii cu leucemie, internați în Spitalul de Pediatrie din Iași, se tem în fiecare secundă pentru vieţile celor mici. Trei medicamente vitale lipsesc din spital. Tatăl unuia dintre copii, un băiat de 6 ani, povesteşte că a încercat să rezolve singur situația.

Părinte: M-am interesat în străinătate și am reușit să iau aceste medicamente absolut necesare cu suma de aproximativ 9.000 de euro. Mi s-a spus că nu este medicamentul în spital și că nu se știe când poate fi livrat, deși acesta se regăsește în Programul Național de Oncologie.

La Spitalul de Pediatrie din Iaşi, ultima aprovizionare cu cele trei medicamente vitale s-a făcut în octombrie anul trecut. Şi medicii sunt îngrijorați.

Reporter: Există înlocuitori sau sunt medicamente de bază?
Prof. dr. Ingrith Miron, șefa secției de oncologie Spitalul de Pediatrie Iași: Nu sunt doamnă, cum să fie înlocuitori? Nu. Bolnavul poate deceda. Nu îi faci protocolul, boala avansează şi decedează. Nu mai este o evoluție. Decât una proastă, dacă nu respecți niște criterii.

Unicul distribuitor pentru aceste medicamente este compania aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

Dr. Tamara Roșu-Solange, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Iași: De aproximativ o lună de zile sunt absente din farmacia spitalului. Noi am făcut demersuri și la colegii de specialitate din spitalele bucureștene, însă și răspunsul dumnealor a fost același.

Ministrul Sănătăţii spune că va căuta o soluţie, însă nu poate da un termen până la care situaţia va fi rezolvată.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: Nu e vorba numai de copiii din Iaşi, e vorba de copiii din toată ţara care au această problemă. Am pornit modificarea ordinului pentru nevoi speciale în aşa fel încât să pot aduce aceste produse.

Reporter: Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?
Florian Bodog, ministrul Sănătății: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie?

Doar părinţii a 4 din cei 8 copii internați cu leucemie la spitalul din Iași și-au permis să cumpere din străintate medicamentele lipsă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Fost ministru al Sanatatii: Va rog, nu mai dati spaga in spitale. Daca vi se cere, sunati aici!

Luni, 19 Martie 2018
118

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu face un apel public pentru a opri fenomenul "plicului pentru doctor", aratand ca schimbarea poate incepe cu fiecare dintre cei care au luat asta ...

Consilierii locali care nu se duc la sedinte sunt demisi automat, a decis Parlamentul!

Luni, 19 Martie 2018
161

Senatul a adoptat, in sedinta de luni, propunerea legislativa potrivit caruia consilierii care nu se prezinta la sedinta sau refuza sa depuna juramantul sunt considerati demisionati de drept. In ...

Dodon il felicita "din tot sufletul" pe Putin pentru castigarea alegerilor: O Rusie puternica e necesara nu doar rusilor

Luni, 19 Martie 2018
176

Presedintele Igor Dodon s-a grabit, inca de luni dimineata, sa-l felicite pe Vladimir Putin pentru castigarea alegerilor prezidentiale de duminica. Dodon a lasat un mesaj in limba rusa pe Facebook in ...