Comunitate şcolară în atenţia epidemiologilor după apariţia unui caz de tuberculoză

După panica creată în judeţ din cauza cazului de antrax de la Manoleasa, epidemiologii botoşăneni se văd în faţa unui nou caz suficient de grav încât să producă îngrijorare.

Comunitate şcolară în atenţia epidemiologilor după apariţia unui caz de tuberculoză

O adolescentă, elevă a Liceului "Demostene Botez" din Truşeşti a fost confirmată ca bolnavă de tuberculoză, primele cercetări epidemiologice relevând faptul că transmiterea bacilului Koch a avut loc din familie.

"Este doar un caz confirmat, am fost acolo, s-au luat măsurile care se impun şi toată comunitatea şcolară este analizată în aceste zile. Deocamdată avem acest singur caz. Ancheta epidemiologică arată că îmbolnăvirea a avut loc în familie", spune medicul Laura Acatrinei, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.

Simptomele tuberculozei seamănă cu orice infecţie de tract respirator superior- pacientul tuşeşte, tusa este persistentă şi cu cât trece mai mult timp, tusea este însoţită de expectoraţie de sânge, apare febra, astenia, scăderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate.

"Bacilul Koch este un bacil cu creştere lentă şi atunci şi exprimarea clinică erste tardivă. Pacientul merge la farmacie şi cere un antibiotic sau medicamente pentru răceală, crezând că este răcit. Ajunge la medicul pneumoftiziolog atunci când deja apar cavernele, deci în situaţii grave. În cadrul anchetelor epidemiologice pe care le declanşăm în momentul în care apare un singur bolnav chemăm toţi contacţii lui, fie că e vorba de familie, prieteni, colegi de serviciu. Acelea sunt cazurile de TBC uşoare, pe care le depistăm atunci când avem un infiltrat mic şi pacientul nu are niciun simptom şi se miră că noi îi spunem că ar putea fi bolnav, dat fiind că el se simte foarte bine. Nu pentru mult timp, însă, pentru că dacă nu începe imediat tratamentul, se va resimţi în scurt timp", explica recent medicul pneumoftiziolog Mirela Ciomaga de la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoşani, coordonator judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Infecţia cu bacilul Koch este foarte frecventă în România, însă infecţia nu înseamnă automat şi boală, ci că omul a intrat în contact cu bacilul şi cât timp organismul este sănătos poate să lupte împotriva lui şi să-l păstreze în stare dormandă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
434

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
138

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
374

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...