Cinci cauze pentru care apar durerile de cap. În ce situații pot anunța tumori la creier. "Este o boală extrem de perfidă"

Cinci cauze pentru care apar durerile de cap. În ce situații pot anunța tumori la creier. "Este o boală extrem de perfidă"

Pe primul loc în topul durerilor de care suferă românii sunt cele de cap, potrivit unui studiu recent. În cazuri grave, acestea pot fi semn de hipertensiune sau afecțiuni de genul tumorilor cerebrale

”Am o fetiță care se plânge de dureri de cap de la 6-7 ani. Din ce am constatat, apar după ce mănâncă anumite alimente, mai ales tocături. Și eu, și mama mea avem aceleași gen de dureri de cap, care dispar dacă vărsăm și cedează rar la pastile”, povestește o cititoare pe site-ul doctorulzilei.ro.

Un studiu realizat recent de GfK România a arătat că durerile de cap sunt cele mai frecvente probleme de sănătate ale românilor, afectând 70% din populație. Acestea apar mai des la femei și la cei cu vârste de până în 40 de ani.

„Este o boală extrem de perfidă”
 
Există mai multe tipuri de dureri de cap, cea mai temută fiind migrena. Cu un spectru specific de simptome precum pulsații dureroase doar pe o jumătate a craniului, roșeață oculară și, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate și persistă câteva zeci de ani.

„E o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâtea tipuri sub care se prezintă durerea de cap”, atrage atenția prof. dr. Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din București.

Migrenele cu aură dublează riscul de accident cardiovascular

O migrenă poate apărea cu sau fără un semnal de alarmă pe care medicii o numesc aură. Mai exact, persoanele care trec prin această experiență, cu 30 de minute înainte ca durerea de cap să înceapă, pot vedea puncte și flash-uri de lumină ori pot avea senzația de ace care înțeapă în mâini sau în zona feței.

Un studiu prezentat recent la o conferință a Academiei Americane de Neurologie a arătat că migrenele cu aură sunt chiar mai periculoase decât obezitatea, diabetul și fumatul, iar persoanele care se confruntă cu acest tip de dureri de cap au risc dublu de accidente cardiovasculare.

Cefaleea, o altă formă a durerii de cap, apare cu precădere în perioadele stresante și afectează peste 70% din populația lumii, spun cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile, iar pacienții o descriu ca pe o “bandă invizibilă strânsă în jurul capului și gâtului”. Durerile nu sunt atât de puternice ca în cazul migrenei și trec ușor cu medicamente de genul ibuprofenului sau aspirinei.

În unele cazuri, însă, durerile de cap pot ascunde alte afecțiuni. O durere de cap ce nu trece cu un tratament la o zi de la debut poate fi cauza unei afecțiuni mai grave, de genul tumorilor cerebrale, benigne sau maligne, hiper sau hipotensiune.

În acest caz, e indicat să mergeți la medic pentru depistarea precoce a cauzei. Dacă durerea nu poate fi tratată doar cu paracetamol sau aspirină înseamnă că necesită o abordare complexă (consult la neurologie, psihiatrie, neurochirurgie) și o serie de investigații specifice: radiografie cranio-cerebrală, radiografii de coloană cervicală, CT sau RMN, este sfatul medicilor.

1. Tensiune prea mare sau prea mică

Durerea de cap dată de hipertensiune sau hipotensiune apare în special dimineața, este asociată cu amețeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi și este localizată predominant în regiunea occipitală (la ceafă). Poate preceda și un accident vascular.

2. Tumori

Cefaleea persistentă, care evoluează pe parcursul mai multor săptămâni și care se accentuează mai ales dimineața, poate indica o tumoră cerebrală malignă, mai ales dacă este însoțită de vărsături. E important să nu neglijați aceste simptome, fiindcă tumorile cerebrale depistate din timp au șanse mai mari de vindecare.

3. Sinuzită

Când are o cauză sinusală, durerea se manifestă la nivelul pomeților, frunții sau rădăcinii nasului și se intensifică la mișcarea bruscă a capului, la tuse sau la strănut. Se pot adăuga și alte simptome: rinoree (nas care curge), urechi înfundate, febră.

Controlați-vă, de asemenea, sensibilitatea feței. Dacă vă doare când vă apăsați de-o parte și de alta, mergeți la medic. Alte semne ale sinuzitei sunt durerile în gât, tusea uscată și amigdalele inflamate.

4. Deshidratare

Și lipsa lichidelor cauzează, de asemenea, dureri de cap ,potrivit unui studiu din 2012 publicat în Journal of Nutrition. Numai o scădere de 2% a cantității de apă din corp reduce performanța fizică și mentală în mod vizibil. „Cu două căni de apă și o pauză de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum și multe simptome de oboseală sau dureri articulare”, susține life coach-ul Cristina Eremia.

5. Alimente și băuturi care dau dureri de cap

Cofeina, alcoolul, feniletilamina care se găsește în ciocolată și brânză, tiramina care se găsește în nuci, carne, brânzeturi fermentate și soia, aspartamul care este conținut de alimentele îndulcite artificial, toate pot declanșa dureri de cap pentru cei mai sensibili

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...