Ce trebuie să știi despre schimbările de culoare ale buzelor!

Schimbarile de culoare de la nivelul buzelor pot fi cauzate atat de factori inofensivi, cum ar fi consumul unor alimente sau bauturi, dar si de anumite afectiuni medicale.

Ce trebuie să știi despre schimbările de culoare ale buzelor!

Partea la care majoritatea oamenilor se refera atunci cand vorbesc despre buze se numeste vermilion. Mai exact, acesta se refera la zona de legatura de la nivelul buzelor, dintre tegumentul exterior si mucoasa din interiorul cavitatii bucale. Culoarea vermilionului poate varia de la roz foarte deschis pana la maro.

Spre deosebire de restul pielii, care este facuta din multiple straturi celulare, buzele sunt alcatuite din trei, pana la cinci straturi. Acest lucru face ca tegumentul buzelor sa fie mai subtire si mai delicat, permitand vederea culorii vaselor de sange.

Culoarea normala a pielii joaca, de asemenea, un rol important in colorarea buzelor. Cu cat este mai deschisa culoarea pielii, cu atat mai deschise la culoare vor fi si buzele, iar pigmentul din vasele de sange ale acestora va iesi mai usor in evidenta.

Schimbarile de culoare de la nivelul buzelor pot fi cauzate atat de factori inofensivi, cum ar fi consumul unor alimente sau bauturi, dar si de anumite afectiuni medicale, ne spune sfatulmedicului.ro.

De exemplu, buzele care devin albastre pot fi un semn ca nu exista suficient oxigen in fluxul sanguin. Nivelurile scazute de oxigen din sange reprezinta o urgenta medicala.

Exista mai multe cauze posibile ce pot produce modificari de culoare ale buzelor.

Buzele albastre

Circulatia ineficienta a oxigenului in sange poate provoca colorarea albastruie a tegumentelor, numita cianoza. Acest aspect poate fi observat cu usurinta la nivelul extremitatilor, cum ar fi buzele si varfurile degetelor de la maini si picioare.

Sangele isi schimba culoarea in functie de cantitatea de oxigen, astfel, sangele bogat in oxigen este rosu aprins, in timp ce sangele cu un nivel scazut de oxigen este rosu inchis sau purpuriu, dand aspectul cianotic al tegumentelor si mucoaselor.

Buzele albastre pot fi un indicator al nivelului scazut de oxigen din organism, acest lucru putand fi cauzat de mai multe boli ce afecteaza inima, sistemul circulator si plamanii.

Cauzele posibile ale buzelor astfel colorate sunt:

• Asfixia (senzatia de sufocare);
• Afectiuni pulmonare, cum ar fi astmul, emfizemul pulmonar si pneumonia;
• Insuficienta cardiaca;
• Socul;
• Embolism pulmonar;
• Septicemie;
• Intoxicatii cu substante toxice;
• Temperaturi extrem de scazute.

Daca cianoza nu dispare la expunerea la caldura si este insotita de dureri toracice, dispnee sau ameteli, atunci trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta.

Buzele albe

Buzele albe sau palide sunt adesea insotite de o paliditate generala care afecteaza fata, inclusiv conjunctiva, mucoasa cavitatii bucale sau unghiile.

Paloarea buzelor este cauzata, de obicei, de anemie. Anemia reprezinta scaderea numarului de celule rosii din sange. Anemia care produce paloarea buzelor este severa si necesita asistenta medicala imediata.

Urmatorii factori pot duce la anemie:

• O dieta saraca in fier;
• O dieta saraca in vitamina B-12 sau acid folic;
• Pierderi de sange in cantitati mari in perioadele menstruale;
• Hemoragii ale tractului intestinal.

Un alt factor cauzal al colorarii in alb a buzelor este reprezentat de candidoza orala. Candida este un microorganism care, de obiei, exista in numar scazut in cavitatea bucala.

Daca apare o dezvoltare excesiva a Candidei, atunci pot sa apara diferite leziuni de culoare alba. Aceste leziuni apar, in general, pe limba sau mucoasa interna a cavitatii bucale, dar exista momente in care pot sa apara si pe buze, amigdale si gingii.

Alte conditii ce pot produce colorarea in alb a buzelor sunt:

• Scaderea glicemiei;
• Afectiuni circulatorii;
• Boli cronice;
• Degeraturi;
• Deficiente de vitamine;
• Consumul anumitor medicamente.

Buzele negre

Buzele colorate in negru sau hiperpigmentate au drept cauze urmatoarele aspecte:

Fumatul - studiile au demonstat ca fumatul poate determina hiperpigmentarea buzelor si a gingiilor.

Traumatisme sau ranire - o echimoza se poate forma pe una sau pe ambele buze ca urmare a unui traumatism. Acest lucru poate determina ca buzele sa fie partial sau integral colorate in purpuriu sau negru. Buzele uscate, crapate si grav deteriorate, inclusiv prin arsuri, pot deveni hiperpigmentate.

Boala Addison - aceasta afectiune apare atunci cand glandele suprarenale nu produc suficient cortizol si, uneori, aldosteron. Poate provoca hiperpigmentarea pielii si a buzelor, facandu-le sa para intunecate sau negre, atat la interior, cat si la exterior.

Buzele patate

Buzele patate pot fi doar pigmentari inofensive sau pot reprezenta simptomul unor afectiuni medicale importante. Cauzele posibile includ:

Expunerea la soare - petele solare sunt hiperpigmentari ce apar pe partile corpului care au cea mai mare expunere la soare, cum ar fi fata si mainile.

Aceste pete se pot forma, de asemenea, pe buze. Culoarea poate varia de la bej pana la maro inchis. Este importanta cererea parerii unui medic, deoarece exista si alte afectiuni ce pot arata asemanator, cum ar fi cancerul de piele.

Medicamente - anumite medicamente pot cauza pete inchise la culoare pe buze, cum ar fi medicamentele citotoxice, utilizate pentru tratarea cancerului si medicamentele antipsihotice.

Hemocromatoza - hemocromatoza reprezinta o tulburare in care organismul stocheaza prea mult fier. Hiperpigmentarea pielii este, de asemenea, un semn comun, iar unii oameni pot dezvolta chiar si la nivelul buzelor pete gri sau brune.

Sindromul Laugier-Hunziker - aceasta este o afectiune benigna a pielii care implica cavitatea bucala, in special buza inferioara. Cauzeaza macule maronii sau negre pe buze, care pot varia intre 1 si 5 milimetri. Acest sindrom poate fi caracterizat si prin prezenta unor linii negre pe unghii.

Sindromul Peutz-Jeghers - aceasta tulburare poate afecta buzele si gura, impreuna cu pielea din jurul ochilor, nasului, mainilor si picioarelor. Pe aceste zone se vor dezvolta pete mici si inchise la culoare, ce se pot estompa odata cu varsta.

Complexul Carney - acest complex este o tulburare rara, caracterizata printr-un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de tumori. Aceasta afectiune cauzeaza adesea modificari ale pigmentarii pielii.

Cancerul - uneori, melanomul poate fi reprezentat ca un punct colorat pe buza, ce incepe sa creasca. Petele care prezinta culori sau forme neregulate, care sangereaza si cresc rapid, trebuie evaluate de un medic.


Tratament

Tratamentul medical pentru buzele ce au modificari de culoare poate implaca tratarea afectiunii de baza. Tratamentul medical pentru o anumita modificare de culoare poate include:

• Terapia cu laser;
• Lumina intens pulsata (IPL);
• Crioterapia;
• Terapia fotodinamica;
• Interventii chirurgicale;
• Medicamente.

Prevenirea modificarilor de culoare de la nivelul buzelor

In functie de cauza, modificarile de pigmentare ale buzelor pot fi impiedicate prin utilizarea solutiilor de ingrijire ale pielii. De asemenea, pentru prevenire sunt indicate urmatoarele: renuntarea la fumat; limitarea expunerii la soare; folosirea unor balsamuri de buze cu protectie solara.

Este indicat consultul unui medic pentru orice modificare de culoare sau aspect la nivelul buzelor. Chiar daca de multe ori, aceste modificari nu reprezinta motive de ingrijorare, totusi, medicul trebuie sa le evalueze pentru a exclude alte afectiuni medicale, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...