Ce nu știai despre corpul uman: Între ce ore functionează cel mai bine organele tale!

Ce nu știai despre corpul uman: Între ce ore functionează cel mai bine organele tale!

Totul in jurul nostru se reteta ciclic: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bataile inimii. Viata e formata dintr-o intreaga gama de cicluri care creeaza o adevarata simfonie. Daca reusim sa mentinem un ritm corect in interiorul si in afara noastra, "concertul" pe care-l sustinem aici, pe Pamant, va fi unul lung si melodios. Dar, ca sa reusim asta, trebuie sa stim cum.

Un mecanism important este bioritmul zilnic al organelor noastre interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, in cartea Aus eigener Kraft, fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne. Autorii afirma ca fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima de 2 ore pe zi, dupa cum urmeaza:

- vezica biliara (23:00-1:00)

- ficatul (1:00-3:00)

- plamanii (3:00-5:00)

- intestinul gros (5:00-7:00)

- stomacul (7:00-9:00)

- splina si pancreasul (9:00-11:00)

- inima (11:00-13:00)

- intestinul subtire (13:00-15:00)

- vezica urinara (15:00-17:00)

- rinichii (17:00-19:00)

- circulatia sanguina (19:00-21:00) 

 
Iata cum arata o zi din viata noastra.

Stomacul

E foarte important cum ne trezim dimineata. Daca am incerca sa observam cum se trezesc animalele dimineata, am constatat ca ele mai intai se intind, incepand fara graba noua zi. Sa luam exemplu de la animale si sa incercam sa ne trezim dimineata linistiti, acordandu-ne cateva clipe de relaxare inainte de orice activitate zilnica. Multi se trezesc dimineata cu sufletul la gura, cu teama ca nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus. Ar fi bine sa ne trezim putin mai devreme decat o facem de obicei pentru a simti linistea dinaintea zilei care abia incepe. Intre orele 7:00 si 9:00, functiile stomacului sunt la valoare maxima, deci trebuie sa luam micul dejun fara graba. Ar trebui sa tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumam la aceasta masa.

Splina si pancreasul

In intervalul orar 9:00-11:00 lucreaza intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. In acest interval e recomandat sa nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleaza nivelul glicemiei. E de preferat sa nu mancam prea multe dulciuri pentru a nu forta functia pancreasului. Splina, cimitirul trombocitelor, daca nu functioneaza corect, poate perturba nivelul trombocitelor din sange.

Inima

Intre orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii este la capacitate maxima. In aceasta perioada nu se recomanda mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesara activitatii intense a inimii.

Intestinul subtire

Are o activitate intensa intre orele 13:00 si 15:00. Autorii afirma ca de multe ori s-a observat ca un angajat cu norma redusa de munca realizeaza la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma intreaga. De ce? Din cauza randamentului scazut al organismului dupa orele 13, mai ales dupa un pranz copios. Activitatea intestinului subtire, cu rol important in procesul de digestie, e ghidata de sistemul nervos vegetativ, aceasta putand fi blocata sau dereglata de stres sau de nervozitate. Din acest motiv, se recomanda ca masa de pranz sa fie luata in liniste.

Vezica urinara

Intre orele 15:00 si 17:00 e perioada in care functioneaza la maxim vezica urinara. Ea are un rol important in dezintoxicarea organismului, alaturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim daca sunt baute pana la ora 19:00.

Rinichii

Intre orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneaza intens. Daca in acest interval puteti beneficia,  alaturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului. Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide, inainte de somnul de noapte.

Circulatia sanguina 

Are o activitate intensa intre orele 19:00 si 21:00. Autorii spun ca, daca multi parinti au zilnic o problema cu adormitul copiilor inainte de ora 19:00, dupa aceasta ora, trimisul la culcare devine deseori o batalie crancena, care de obicei e castigata de catre copii. In aceasta perioada, corpul si spiritul se gandesc la cu totul altceva decat la dormit. De la ora 21:00 pana la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie in corp. Aceste doua ore ale recuperarii energetice se numesc la chinezi, dupa un meridian al corpului, triplul incalzitor. Cei care sunt in aceasta perioada sensibili la frig, cei care nu pot dormi decat intr-o incapere incalzita nu ar trebui sa ignore semnalul. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesita atentie. Pentru multi dintre noi, cele doua ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care in aceasta perioada se gandesc sa mearga la distractii si nu la somn. Multora dintre noi ne-a fost imprimata ideea ani de-a randul ca seara trebuie sa ne culcam devreme, corpul refacandu-se prin somn pana la miezul noptii. Poate ca aceste vorbe sunt de fapt interpretarea gresita a ideii ca noi acumulam intens energie intre cele doua ore.

Vezica biliara si ficatul

Intre orele 23:00 si 1:00 se realizeaza intens functiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, da mari probleme intregului organism. Cei ce se trezesc des noaptea in aceasta perioada trebuie sa-si puna cumva problema unei functionari gresite a bilei sau ficatului. Stresul si mancarea consistenta cu prajeli si grasimi seara impiedica o functionare corecta a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice in acest interval orar. Ceaiul fierbinte, baut cu inghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajuta, de asemenea. E de mare importanta descongestionarea intestinului gros care, daca nu se realizeaza in mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. In acest interval orar ar trebui evitate, pe cat posibil, bauturile si alimentele reci. Daca sunt probleme in functionarea bilei sau a ficatului, munca desfasurata in perioada noptii e foarte nociva, deoarece nu se pot reface cele doua organe. Mai avem inca 6 ore din noapte pentru a incheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

Ficatul

Intre orele 1:00 si 3:00 dimineata functioneaza intens ficatul. Acesta, daca are o structura deteriorata, se poate reface in anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn alaturi de o buna incalzire a corpului. Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei si stresului. De retinut e ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator intre orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Plamanii

Intre orele 3:00 si 5:00 dimineata e randul plamanilor sa functioneze intens. Multi fumatori au acces de tuse dimineata pentru ca plamanii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele care nu au ce cauta in interiorul lor.

Intestinul gros

Intre orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maxima. Hrana sta in intestinul subtire circa 2 ore, iar in cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indica probleme de digestie in intestinul subtire, iar constipatiile pun in evidenta o crestere a toxicitatii organismului.

 

sfatulparintilor.ro  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...