Căpușele bagă spaima în botoșăneni: Când este obligatoriu să te prezinți la medic!

Căpușele bagă spaima în botoșăneni: Când este obligatoriu să te prezinți la medic!

Aproape 70 de botoșăneni s-au prezentat în ultimele două luni la Unitatea de Primire Urgențe Botoșani, acuzând că au fost mușcați de căpușe, 44 dintre cazuri înregistrându-se numai în prima săptămână din luna mai, 13 dintre acestea fiind la copii. 

Medicii atrag însă atenția că mulți dintre pacienții care vin la Urgențe nu au neapărată nevoie de intervenție medicală, ci mai degrabă este vorba despre spaima că sunt în pericol din cauza mușcăturilor de căpușă. Mai mult, spun specialiștii, la nivelul județului Botoșani, în populaţia de căpuşe incidenţa căpuşelor infestate cu spirochetul care dă boala Lyme este scăzută, cele mai multe cazuri înregistrându-se în mediul forestier.

Din această cauză, cele mai multe cazuri care ajung la urgență beneficiază de toaletarea plăgilor, nefiind nevoie de vreun tratament. Însă, atrag atenția specialiștii, prezentarea la medic este absolut necesară dacă apare eritemul migrator. "Acesta este primul semn și primul stadiu al infecției bolii Lyme. Sau în cazul în care căpuşa rămâne ataşată de piele, pentru a fi scoasă de personalul specializat”, spune medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Cea mai periculoasă formă a căpuşei este nimfa, atunci când insecta are în jur de 2 milimetri şi se observă greu pe piele. De aceea, în cazul în care ieşim într-o zonă de pădure, la picnic sau mergem într-o drumeţie, trebuie să folosim haine de culoare albă pentru a repera rapid capușele cățărate şi trebuie să acoperim zonele de piele expuse, de exemplu cu şosete.

La întoarcere, trebuie să dezbrăcăm hainele folosite şi să verificăm întreg tegumentul, dar mai ales tegumentele de sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în păr. Este de preferat să facem duș imediat ce ajungem acasă.

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
16

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
204

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
121

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...