Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare

Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii deoarece boala nu se manifestă. Apar de regulă simptome abia când cancerul este într-un stadiu avansat.

Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Cancerul ovarian ocupă locul al doilea între leziunile maligne ginecologice, după cancerul de endometru.

Afecțiunea, ne spune Doctorul Zilei, este de regulă diagnosticată la femeile de peste 40 de ani. Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul acestui tip de cancer este de 35-45%, la jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire poate ajunge și la 90% dacă este diagnosticat la timp. Medicii spun că deși există șanse de vindecare dacă este diagnosticat în faze incipiente, cancerul ovarian este cel mai letal cancer ginecologic.

Medicii spun că sunt tipuri diferite de cancer ovarian, cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian este foarte rar iar tumorile se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului. 

Care sunt factorii de risc ai bolii

Cei mai importanți factori care cresc riscul de apariție al cancerului ovarian identificați de cercetători sunt: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoric de cancer de sân. Predispoziția genetică crește riscul de cancer cu 50%.

Principalele simptome sunt:

Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii deoarece boala nu se manifestă. Apar de regulă simptome abia când cancerul este într-un stadiu avansat. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificări urinare, sângerări vaginale neobișnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie, distensie abdominală.

Cum se face diagnosticarea:

Medicii afirmă că diagnosticul cancerului ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie.

În ce constă tratamentul:  

Medicul va stabili tratamentul în funcție de rezultatul biopsiei, de stadiul cancerului, de tipul tumorii, de dimensiunea ei. De regulă, pacienta va trece printr-o operație de îndepărtare a tumorii ovariene şi a altor organe din jur precum trompe uterine sau uter. Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. De asemenea, anumite terapii biologice ar putea ajuta, însă numai medicul specialist oncolog poate decide ce tip de tratament va face pacienta după operație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni nominalizați pentru Excelență în Asistența Socială!

Marţi, 19 Februarie 2019
76

Persoanele nominalizate la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială, ediţia 2019, sunt votate on-line până pe data de 25 februarie (ora 00.00).Câștigătorii Galei...

Un nou caz de meningită la Botoșani: Pacientul este în comă, cu identitate necunoscută

Marţi, 19 Februarie 2019
518

Un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani, cu identitate necunoscută, a fost diagnosticat cu meningită la Botoșani. Pacientul a fost găsit inconștient pe marginea drumului, el fi...

Sindromul de tunel carpian sau amorțeala mâinii, o boală din ce în ce mai frecventă. Care e cauza?

Marţi, 19 Februarie 2019
270

Lucrezi prea mult la calculator ziua, la birou, iar seara continui să stai în fața ecranului fie cu treabă, fie doar navigând pe internet? Ei bine, este foarte posibil să faci sindromu...