Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare

Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii deoarece boala nu se manifestă. Apar de regulă simptome abia când cancerul este într-un stadiu avansat.

Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Cancerul ovarian ocupă locul al doilea între leziunile maligne ginecologice, după cancerul de endometru.

Afecțiunea, ne spune Doctorul Zilei, este de regulă diagnosticată la femeile de peste 40 de ani. Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul acestui tip de cancer este de 35-45%, la jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire poate ajunge și la 90% dacă este diagnosticat la timp. Medicii spun că deși există șanse de vindecare dacă este diagnosticat în faze incipiente, cancerul ovarian este cel mai letal cancer ginecologic.

Medicii spun că sunt tipuri diferite de cancer ovarian, cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian este foarte rar iar tumorile se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului. 

Care sunt factorii de risc ai bolii

Cei mai importanți factori care cresc riscul de apariție al cancerului ovarian identificați de cercetători sunt: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoric de cancer de sân. Predispoziția genetică crește riscul de cancer cu 50%.

Principalele simptome sunt:

Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii deoarece boala nu se manifestă. Apar de regulă simptome abia când cancerul este într-un stadiu avansat. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: dureri abdominale sau pelvine, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificări urinare, sângerări vaginale neobișnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, astenie, distensie abdominală.

Cum se face diagnosticarea:

Medicii afirmă că diagnosticul cancerului ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie.

În ce constă tratamentul:  

Medicul va stabili tratamentul în funcție de rezultatul biopsiei, de stadiul cancerului, de tipul tumorii, de dimensiunea ei. De regulă, pacienta va trece printr-o operație de îndepărtare a tumorii ovariene şi a altor organe din jur precum trompe uterine sau uter. Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. De asemenea, anumite terapii biologice ar putea ajuta, însă numai medicul specialist oncolog poate decide ce tip de tratament va face pacienta după operație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
87

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
52

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
54

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...