Cancer și boli de inimă de la dinții stricați. Șase boli la care ne expunem dacă nu tratăm problemele dentare!

Cancer și boli de inimă de la dinții stricați. Șase boli la care ne expunem dacă nu tratăm problemele dentare!

Stim cu totii ca ingrijirea necorespunzatoare a danturii poate duce la formarea de carii, insa mai putin cunoscut este riscul de aparitie a unor probleme de sanatate mai grave decat o simpla durere de dinti. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atentioneaza ca temutele afectiuni cardiace si diabetul reprezinta doar doua din bolile grave asociate problemelor dentare.

Numeroase studii arata ca exista o legatura stransa intre unele afectiuni orale si starea generala de sanatate. “Sanatatea orala inseamna mai mult mai mult decat sanatatea cavitatii bucale, a dintilor si gingiilor. Gura fiind o intrare primara in organism, existenta unor afectiuni de ordin oral poate avea consecinte negative asupra intregului corp, deoarece bacteriile din cavitatea bucala pot ajunge foarte usor in sange, provocand infectii si inflamatii”, explica specialistul ortodont.

Ba mai mult, cardiologi, diabetologi si alti medici specialisti isi trimit pacientii la cabinetul stomatologic pentru tratarea problemelor dentare si parodontale care provoaca, intretin sau agraveaza alte boli importante. Iata care este legatura dintre ele:

Afectiuni cardiace
Academia Canadiana de Parodontologie arata ca pacientii cu parodontoza prezinta un risc de doua ori mai mare de a infarct miocardic si accident vascular decat pacientii cu parodontiul sanatos. “Bacteriile si toxinele lor din pungile parodontale creeaza o reactie inflamatorie constanta, iar aceasta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriana si tartrul produc gingivita, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea si tratarea din timp a acestor afectiuni”, spune doctor Mihaela Dan.

Diabet
Pana de curand se stia ca diabetul favorizeaza aparitia parodontozei prin afectarea vaselor de sange de la nivelul parodontiului si din intregul organism. Insa, numeroase studii arata ca exista si o legatura in sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afecteaza metabolismul glucidelor la nivel celular, precum si raspunsul organismului la insulina si, implicit, nivelul glicemiei. “Este extrem de important pentru diabetici sa aiba grija de sanatatea lor orala, pentru a preveni complicatii ale afectiunii cu care se confrunta. Pe de alta parte, pentru ca gingivita poate genera un nivel mai mare decat cel normal al zaharului in sange, o persoana cu o sanatate orala deficitara este expusa unui risc crescut de aparitie a diabetului zaharat”, atentioneaza specialistul ortodont.

Boli pulmonare
Parodontoza este un factor agravant al afectiunilor pulmonare, in special la pacientii cu sistem imunitar scazut si cu afectiuni cronice pulmonare (bronho-pneumopatie cronica obstructiva). Asadar, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptata a dintilor, care incep sa se miste si cad, dar afecteaza intregul organism. “Si sistemul respirator poate suferi ca urmare a sanatatii orale deficitare. Bacteriile din cavitatea bucala, provenite de la carii si gingii inflamate, pot fi inhalate in plamani sau pot ajunge acolo prin sange”, explica doctor Mihaela Dan.

Afectiuni gastrice
Durerile provocate de carii netratate si complicate cu abcese, precum si lipsa unor dinti sau lucrarile protetice vechi, deteriorate, pot afecta masticatia si digestia, producand tulburari gastrice. Tratarea cariilor si inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi sau lucrari protetice corecte imbunatatesc digestia si asimilarea alimentelor.

Probleme in sarcina
Gingivita de sarcina de cauza hormonala este frecvent intalnita la majoritatea femeilor insarcinate. Aceasta necesita o igiena dentara foarte riguroasa, precum si controale stomatologice regulate pe parcursul celor noua luni. “Studiile arata ca parodontoza preexistenta netratata si agravata pe parcursul sarcinii creste riscul de diabet de sarcina, dar si de nastere prematura a unui copil cu greutate scazuta. Acesti copii au imunitatea scazuta si sunt expusi la numeroase boli precum astmul, infectii ale cailor aeriene superioare, tulburari de comportament etc.”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

Cancer
Fumatul produce colorarea dintilor, respiratie neplacut mirositoare, acumulare de tartru (care provoaca gingivita), parodontoza prin afectarea circulatiei sanguine, iar in cazuri extreme poate conduce la cancer oral. Vestea buna este ca renuntarea la fumat reduce masiv aceste riscuri – asadar aceasta decizie nu mai trebuie amanata. “Din pacate, alte tipuri de cancer au fost, de asemenea, legate de existenta gingivitei – spre exemplu, cancerul la rinichi si cel pancreatic sunt intalnite frecvent in cazul persoanelor care au o sanatate orala deficitara”, explica specialistul ortodont.

Asadar, periajul dentar regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura vor face mai mult decat a ne pastra dintii curati si sanatosi: ne vor feri de aparitia unor afectiuni grave. Pentru a fi protejati de orice risc, este recomandat ca o buna igiena dentara sa fie asociata vizitelor regulate la medicul dentist, pentru a diagnostica si trata din timp eventuale probleme.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...