Botoşani: Nu orice căpuşă aduce boala Lyme, însă este de preferat tratamentul cu antibiotic
ATENTIE!

Ultimii ani au adus în discuţie boala Lyme şi modalităţile prin care apare riscul de îmbolnăvire. Vinovate de transmiterea bolii sunt căpuşele, iar medicii au început să monitorizeze strict persoanele care ajungeau la urgenţe cu insectele înfipte în piele.

Botoşani: Nu orice căpuşă aduce boala Lyme, însă este de preferat tratamentul cu antibiotic

O mulţime de probabilităţi este pusă în discuţie atunci când vine vorba de căpuşe şi de boala Lyme. Este clar că nu orice căpușă este purtătoare de Borelia burgdorferi şi nu orice mușcătură de capușă provoacă boala Lyme.

Dar, de la începutul sezonului cald, în Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati au ajuns 30 de botoşăneni muşcaţi sau pişcaţi de insecte. După tratarea în UPU, acolo unde insecta a fost detaşată de pacient, persoanele afectate au fost direcţionate spre Secţia de Infecţioase, unde au primit tratamentul cu antibiotice.

"Simptomatologia nu apare de la început, singurul semn care apare în urma pişcăturii este eritemul migrator. Toate persoanele care prezintă eritemul migrator trebuie să înceapă tratamentul cu antibiotice. Migrator în sensul că acel semn distinctiv, apărut în zona pişcăturii, se extinde până la câţiva centimetri. Sunt anumite tipuri de căpuşe purtătoare a Borelia, iar la noi în ţară vorbim de căpuşa de oaie. Transmiterea nu apare decât dacă acea căpuşă a stat ataşată de piele 24 de ore. Cum se întâmplă asta. Căpuşa se ataşează de corp, se hrăneşte cu sânge. Până aici nu e niciun pericol. Pericolul apare atunci când insecta începe se regurgiteze şi introduce în circuitul uman acea toxină foarte puternică, spirocheta Borrelia", susţine medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Cea mai periculoasă formă a căpuşei este nimfa, atunci când insecta are în jur de 2 milimetri şi se observă greu pe piele. De aceea, în cazul în care ieşim într-o zonă de pădure, la picnic sau mergem într-o drumeţie, trebuie să folosim haine de culoare albă pentru a repera rapid capușele cățărate şi trebuie să acoperim zonele de piele expuse, de exemplu cu şosete.

La întoarcere, trebuie să dezbrăcăm hainele folosite şi să verificăm întreg tegumentul, dar mai ales tegumentele de sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în păr. Este de preferat să facem duș imediat ce ajungem acasă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Programul de minimis pentru lână atrage tot mai mulţi crescători de ovine botoşăneni

astăzi, 18:39
287

De săptămâni întregi funcţionarii de la Direcţia Agricolă bat coclaurii în încercarea de a-i convinge pe crescătorii de oi să intre în programul lansat de Minister...

Individul care şi-a înjunghiat fiul rămâne după gratii. Ce se întâmplă cu copiii lui

astăzi, 16:11
740

O familie întreagă suferă din cauza nechibzuinţei tatălui care, cucerit de aburii alcoolului, nu a mai ţinut cont nici de responsabilităţile sale şi nici de siguranţa propriilor copii....

Nervi la Spitalul Judeţean! Zeci de pacienţi şi aparţinători iritaţi de timpul de aşteptare la internare FOTO

astăzi, 14:05
1451

Cu un singur ghişeu de internări deschis, unde pacienţii şi aparţinătorii transmiteau documentaţiile de internare, dar şi cu o durată mare de operare a acestor documentaţii, la parterul spit...