Botoşani: Eforturi şi consum de resurse pentru salvarea vieţii unui pacient de la Mavromati

Cel mai scump tratament de care a avut parte un pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati a depăşit 20.000 de lei. Eforturile medicilor au fost însă inutile, pacientul murind la capătul a 13 zile de spitalizare.

Botoşani: Eforturi şi consum de resurse pentru salvarea vieţii unui pacient de la Mavromati

De la începutul anului, statistica Spitalului Județean de Urgență Mavromati arată că cel mai scump tratament administrat unui pacient a costat 21.400 de lei, acesta fiind diagnosticat cu infarct cerebral cauzat de un accident cerebral ischemic.

Pacientul, în vârstă de 73 de ani, a fost internat în prima zi de Crăciun a anului trecut, însă 13 zile mai târziu a decedat.

"În timpul spitalizării, spitalul a cheltuit 21.400 de lei, din care 1.400 de lei pentru medicamente şi 200 de lei pentru analize de laborator. În restul banilor intră celelalte analize paraclinice efectuate în cadrul spitalului (Computer- tomograf şi RMN, n.r.) precum şi îngrijirile acordate de personalul medical", explică medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Potrivit medicului, accidentele vasculare cerebrale pot fi de două feluri, ischemice şi hemoragice.

"În primul caz, artera se "gâtuie" şi nu mai circulă sângele, iar al doilea caz apare când se sparge un vas de sânge şi inundă zona creierului în care este localizat. Cele mai grave sunt cele hemoragice, riscul de supravieţuire fiind redus", spune medicul Ştefan Bercea.

Literatura de specialitate arată că un accident vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag de sânge care blochează circulaţia sangvină dintr-o anumită zonă a creierului. Există mai multe mecanisme care pot duce la un AVC ischemic. În primul caz cheagul de sânge se poate dezvolta într-o arteră îngustată care iriga creierul. O altă situaţie este cea în care cheagul de sânge ajunge în arterele din circulaţia cerebrală după ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice altă regiune a corpului.

Un pacient care face un AVC ischemic are o serie de condiţii existente înaintea producerii acestui eveniment. De regulă, se asociază hipertensiunea arterială cu creşterea de valori mari ale colesterolului în sânge, cu prezenţa unor factori de risc cum ar fi fumatul, consumul de băuturi alcoolice, diabetul. Sau poate fi vorba şi de unele elemente care determină disfuncţii cardiace, în special elemente care conduc la apariţia unor fibrilaţii atriale. La aceste mecanisme se adăugă modificările conţinutului sângelui şi trombozele venoase.

O serie de evenimente ischemice cerebrale sunt legate fie de activarea excesivă a coagulării ("îngroşarea sângelui"), fie de inhibarea mecanismelor anticoagulante.

Cum recunoaştem un accident cerebral ischemic

Simptomele care pot determina recunoaşterea unui AVC ischemic sunt amorţeala sau alte modificări de sensibilitate instalate brusc la faţă şi membre, paralizia bruscă a unui picior, braţ sau o parte a feţei, dificultăţi bruşte de vorbire sau de a înţelege ce se vorbeşte, tulburări bruşte de vedere cum ar fi vedere înceţoşată sau dublă, tulburări de mers, ameţeli, pierderea echilibrului sau coordonării. În cazul în care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sânge mare (infarct cerebral), simptomele apar brusc şi se instalează în decurs de câteva secunde.

 

Spune-ne opinia ta