Bolile care ne lasă fără permis de conducere!

Bolile care ne lasă fără permis de conducere!

Afectiunile cardiovasculare grave, tulburarile neurologice care afecteaza sistemul nervos sau bolile mintale sunt sau cateva dintre afectiunile care ne lasa fara permis de conducere. Va spunem astazi care sunt afectiunile incompatibile cu calitatea de conducator auto.

1. Probleme cu vederea

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1162/2010, actul normativ care reglementeaza ce afectiuni sunt incompatibile cu calitatea de conducator auto, stabileste ca permisele de conducere nu pot fi obtinuite sau reinnoite de catre persoanele care au probleme cu acuitatea vizuala sau campul vizual si nici de cele care au o capacitate vizuala scazuta in conditii de luminozitate redusa.

De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (tulburare a vederii care consta in perceperea dubla a imaginii unui obiect).

Actul normativ mai prevede ca dupa pierderea vederii la un ochi, trebuie sa existe o perioada de adaptare de minimum 6 luni, pe durata careia se interzice conducerea autovehiculelor. Dupa aceasta perioada, conducerea se permite numai in urma unui aviz favorabil din partea specialistilor oftalmologi si a expertilor auto.

2. Handicap locomotor

Potrivit Ordinului MS nr. 1162/2010, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul.

Totusi, in anumite conditii si persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul sa conduca un autoturism. Astfel, este nevoie de avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la vehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic.

3. Afectiuni cardiovasculare

Actul normativ citat stabileste ca orice afectiune care poate expune un sofer la deteriorarea brusca a functionarii sistemului cardiovascular de natura a provoca alterarea rapida a functiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranta rutiera si este incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicule. Astfel, permisul de categoria B nu poate fi obtinut sau reinnoit de catre persoanele care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac ori angina pectorala de repaus sau emotie.

De asemenea, si cei care sufera de tensiune arteriala anormala pot sa nu aiba dreptul de a conduce, obtinerea permisului fiind conditionata in cazul lor de rezultatele altor examinari medicale, de eventuale complicatii aferente si de pericolul potential al acestora pentru siguranta rutiera.

Cei care poarta stimulator cardiac, precum si cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului si cu conditia de a efectua verificari medicale periodice.

4. Diabetul zaharat

Potrivit Ordinului MS mentionat, nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acuta si/sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia.

Totusi, permisele pot fi eliberate sau reinnoite de catre cei care sufera de diabet zaharat, insa, in cazul in care acestia urmeaza un tratament medicamentos, eliberarea sau reinnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat si pe baza unor controale medicale periodice (cel putin o data la cinci ani).

5. Afectiuni neurologice

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite nici candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, cum ar fi epilepsia.

6. Tulburari mentale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:

-tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
-retard psihic sever;
-probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.

Totusi, sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

7. Probleme cu alcoolul

Nici persoanele care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc nu isi pot dobandi sau reinnoi pemisul auto.

Totusi, cei care au fost dependenti de alcool pot avea dreptul de a conduce dupa o perioada de abstinenta dovedita si numai cu conditia existentei unui aviz medical autorizat, precum si a unor controale medicale periodice.

8. Dependenta de droguri si medicamente

Nici cei care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, nu au dreptul sa conduca, aceste substante avand efecte negative asupra conducerii.

Prevederea se aplica si in cazul tuturor medicamentelor sau combinatiilor de medicamente care afecteaza capacitatea de a conduce.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ai cazuri de cancer în familie? Iată cu ce teste afli dacă poţi face şi tu boala

astăzi, 08:49
304

Cancerul apare ca urmare a unei modificări în ADN-ul celulelor normale ale organismului – modificare care le permite să se înmulțească și să se răspândească în &i...

Ortoped: "Acest tip de încălțăminte deformează gleznele și reprezintă un coșmar pentru picioare"

Joi, 19 Iulie 2018
1237

De la exces ponderal până la purtarea tocurilor, de la practicarea sportului fără echipament adecvat până la accidente la schi, toate pot deteriora calitatea ligamentelor, meniscului ...

Iohannis respinge modificarile aduse Legii Educatiei din cauza articolelor privind "minoritatile lingvistice"

Joi, 19 Iulie 2018
370

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament pentru reexaminare Legea pentru modificarea Legii educatiei nationale. Prin aceasta se modificau dispozitiile ce reglementeaza infiintarea, reorgani...