Boala perfidă, foarte des întâlnită, care este foarte greu de diagnosticat. 52% din pacienți nu știu că o au

Simptomele pot varia de la durere şi amorțeală la nivelul extremităţilor, până la afecțiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. 

Boala perfidă, foarte des întâlnită, care este foarte greu de diagnosticat. 52% din pacienți nu știu că o au

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite afecţiuni cronice, atât la nivel mondial cât şi în România. Una dintre cele mai frecvente complicaţii ale acestei afecţiuni, de multe ori invalidantă, este neuropatia diabetică, care la ora actuală, potrivit specialiştilor, este subdiagnosticată. Conform unui studiu realizat în România la care au participat 25,000 de persoane diagnosticate cu diabet, s-a concluzionat o prevalenţă mare a neuropatiei nediagnosticate (52% dintre pacienţii care au răspuns „NU” la întrebarea „Aveţi neuropatie?” au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice) şi s-a arătat că severitatea neuropatiei are un impact major asupra calității vieţii.

Conform Institutului Național de Diabet, Afecțiuni Digestive și ale Rinichiului din S.U.A. (NIDDK), neuropatia diabetică are o incidenţa de 60-70% în rândul diabeticilor, cea mai mare fiind la persoanele care au diabet de cel puţin 25 de ani.

Ce este neuropatia diabetică?

Neuropatia diabetică este un tip de leziune a nervilor care poate apărea în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Nivelul ridicat de zahăr din sânge (glucoză) poate provoca leziuni ale fibrelor nervoase în întregul corp, cel mai des neuropatia diabetică afectând nervii picioarelor.

Simptomele pot varia de la durere şi amorțeală la nivelul extremităţilor, până la afecțiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. Pentru unii oameni, aceste simptome sunt uşoare, însă pentru alții, neuropatia diabetică poate fi dureroasă, dizabilitantă şi chiar fatală.

Cele mai des întâlnite semne și simptome în neuropatia diabetică sunt:

-scăderea sensibilităţii la atingere
-pierderi de echilibru, ameţeala la ridicarea bruscă de pe scaun sau din pat
-slăbiciune şi/sau dureri ale membrelor
-senzaţii de arsură sau furnicături ale membrelor
-balonare, vărsături
-diaree sau constipaţie
-probleme de urinare
-afectarea vederii: vedere înceţoşată, dureri oculare
-tahicardie fixă

„Neuropatia diabetică este o afecțiune care trebuie diagnosticată cât mai rapid, deoarece este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort susținut din partea tuturor factorilor implicați, astfel încât, după ce e diagnosticată, această afecțiune să fie tratată și monitorizată cât mai eficient.

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab continuă să organizeze evenimente adresate personalului medical implicat în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat pentru îmbunătățirea continuă a cunoștințelor în domeniu, în concordanţă cu ultimele ghiduri și studii internaţionale în neuropatia diabetică”, a precizat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică Neurodiab.

Societatea desfășoară activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, de edificare și lărgire a bazei materiale științifice pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, activități de promovare și sprijinire a integrării României sub aspect medical în Uniunea Europeană, precum și de furnizare de servicii medicale. (neurodiab.org)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...