Biologii și chimiștii din sistemul sanitar au ieșit în stradă: "Parafa ne apropie de medici!"

Zeci de membri ai Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România au protestat, vineri, în faţa Palatului Parlamentului, nemultumiţi de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare. Printre participanți s-a aflat și un reprezentant din județul Botoșani.

Biologii și chimiștii din sistemul sanitar au ieșit în stradă: "Parafa ne apropie de medici!"

Participanţii la protest au purtat măşti, halate albe, întocmai ca în laboratorul de analize medicale, și au afişat pancarte cu mesaje precum: "Competenţă nu numai licenţă!", "Competenţa face diferenţa", "Parafa ne apropie de medici".

"Protestăm pentru că, după atâtea luni de zile, după trei proteste, după zeci de memorii, adrese, petiţii, după 5.500 de petiţii depuse la 200 de birouri parlamentare, după sute de emailuri trimise deputaţilor, după ce că în sfârşit ministrul Sănătăţii a depus un coeficient mărit la Parlament, nici acum nu l-au votat. Zace într-un sertar la Comisia de Muncă. L-au votat cei de la Sănătate. Măcar să se repare nedreptatea. La noi nu este problema de salarii, la noi este vorba de nerespectarea dreptului câştigat, consfinţit în Constituţie", a declarat preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România, Constanţa Popa.

Protestatarii sunt nemulțumiți pentru că nimeni nu răspunde la numeroasele sesizări ale angajaților și spun că este inacceptabil ca un subordonat să încaseze mai mult decât un specialist din laborator.

"Nu ne răspunde nimeni. Este vorba de faptul că încadrarea noastră este sub cea a asistentului care este subordonatul nostru în fişa postului. Cred că suntem unica ţară din lume în care un subordonat are salariul mult mai mare decât tine şi în care medicul, colegul nostru de laborator, care are responsabilităţi identice în fişa postului, are salariul de trei ori mai mare decât noi", a adăugat Constanţa Popa.

Preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor mai spune că salariul unui biolog, biochimist este de trei ori mai mic decât cel al unui medic. "Proporţia este între 3.000 la 12.000 de lei - un medic. Este de trei ori mai mic. Nu vrem creşterea salariului, vrem să ni se dea dreptul câştigat", a arătat Constanța Popa.

Județul Botoșani a fost reprezentat de Geanina Boicu, președintele Filialei Botoșani a Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar. "La protest a fost câte un reprezentant din fiecare județ și restul din București și zonele adiacente. S-a cerut aprobare pentru 100 de participanți, au fost efectiv 85. Nu a venit niciun reprezentant nici de la Ministerul Sănătății, nici de la Ministerul Muncii. Protestul a vizat grila de salarizare. Sunt două amendamente, unul propus de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și este spre aprobare, a fost aprobat în comisia de Sănătate și se află la comisia de Muncă. Apoi se va trece prin Camera Deputaților, cameră decizională, după care va putea fi aplicat. S-au tergiversat prea mult lucrurile. Nu se știe ce vor decide cei din Comisia de Muncă", a precizat Geanina Boicu

La protest a fost prezent şi Cezar Irimia - preşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer"Medicul ne prescrie tratamentul conform acestor analize şi tratamentul depinde în primul rând de ceea ce fac profesioniştii în laboratoare. Susţinem profesioniştii. Suntem alături de profesionişti pentru a ne apăra dreptul nostru la sănătate, la viaţă. Altfel, nu ştim pe mâna cui încăpem şi ce tratamente vom primi", a spus Irimia. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident rutier cu pericol de explozie, pe o stradă din municipiul Botoșani! FOTO

astăzi, 09:29
341

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați, sâmbătă dimineață, să intervină pe strada Maior Ignat, din municipiul Botoșani, unde o mașină a lovit o conductă de ...

Sâmbătă, 19 ianuarie: Dorohoienii marchează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

astăzi, 08:10
204

Asociația "Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța" și Muzeul Județean Botoșani organizează sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ora 10.00,  în Sala Oglinzil...

30 de copii cu nevoi speciale sunt beneficiarii celei de-a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor!

astăzi, 08:03
71

Asociatia Down Activ Moldova va demara Proiectul "Terapie prin teatru, artă și culoare" susținut prin Programul MOL pentru sanatatea copiilor 2018. Deschiderea oficiala a proiec...