ATENȚIE! Ceaiul fierbinte şi mâncărurile iuţi răcoresc organismul mai bine decât băuturile cu gheaţă!

ATENȚIE! Ceaiul fierbinte şi mâncărurile iuţi răcoresc organismul mai bine decât băuturile cu gheaţă!

Deşi pare o teorie SF, pe caniculă, un ceai fierbinte răcoreşte mai bine decât un pahar cu suc în care aţi pus câteva cuburi de gheaţă. Cu cât transpiraţi mai abundent, cu atât veţi resimţi mai puţin efectelecaniculei.

Potrivit Doctorul Zilei, profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinţează mitul băuturilor reci pe caniculă. Explicaţia specialistului este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinţi, nu faceţi decât să creşteţi temperatura corpului. Nervii care se regăsesc în cavitatea bucală şi sistemul digestiv vor stimula creierul să producă mai multă transpiraţie, care prin evaporare, va produce răcorirea corpului. „Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle.

Deşi oamenii se simt şi mai înfierbântaţi în momentul în care consumă băuturi sau alimente calde, „în momentul în care încep să transpire, vor începe să se simtă răcoriţi”, adaugă şi dr. Cristopher Gordon, expert în „termoreglare umană” la Universitatea din Sydeny. Transpiraţia este un proces vital pentru organism. În cazul în care acesta nu ar avea loc, în medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creşte periculos de mult, provocând atac cerebral şi deces.

Secretul iute al asiaticilor

Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca, în loc să alegeţi un frappe cu gheaţă sau sucuri răcoritoare, mai bine consumaţi un ceai cald sau mâncare caldă şi foarte condimentată, care are acelaşi efect de creştere a temperaturii interne. În plus, alimente iuţi, precum ardeii chilli, conţin o substanţă numită capsaicină, care acţionează asupra receptorilor nervoşi din cavitatea bucală şi din tractul digestiv şi intensifică activitatea glandelor sudoripare.

Astfel se explică de ce popoarele din zone cu climă caldă, precum Asia sau America de Sud, obişnuiesc să mănânce feluri de mâncare iuţi, condimentate, în locul aşa-ziselor alimente răcoritoare precum îngheţata, pepene sau alte fructe zemoase. Alimentele reci, în schimb, provoacă o senzaţie temporară de răcorire, întrucât „cantitatea de lichid consumată este foarte mică
raportat la greutatea corporală”
. În plus, există o limită de lichide pe care să o puteţi consuma zilnic, astfel încât funcţia rinichilor să nu fie afectată.

Alimentele foarte reci consumate în perioadele caniculare pot avea efect dăunător, întrucât determină contracţia vaselor de sânge. Nu doar că vă veţi încălzi şi mai mult, ci chiar puteţi suferi un infarct sau un atac cerebral.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Familie de români distrusă complet, în Spania: bunicul, fiica si nepotul de 3 ani, morți într-un accident! FOTO

astăzi, 18:33
3039

Crucea Roșie Extremadura a intervenit marți, 17 octombrie, în jurul orei 10, pentru salvarea a trei persoane implicate într-un cumplit accident de circulație care a avut loc p...

De ce vine inspecția fiscală la firme peste un control antifraudă? Explicațiile vicepreședintelui ANAF

astăzi, 13:41
506

Daniel Mihail Tudor, vicepresedinte ANAF, coordonator al activitatii Directiei antifrauda fiscală, a subliniat marți că la o firmă poate ”veni inspecția fiscală peste un control antifraud...

IMPRESIONANT: A fost numărul 1 mondial, acum face un gest fabulos pentru oamenii sărmani!

astăzi, 12:47
434

Tenismanul sârb Novak Djokovici, fost numărul unu mondial și actual număr 2, a anunțat că va deschide un restaurant în țara sa natală, care va oferi mâncare gratuită tuturor ...