Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

   Foto: Agrointel.ro

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. În al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

În prezent, pe piața românească se cultivă hibrizi olandezi de tomate în proporție de 90%. Circa 10% sunt soiuri și hibrizi românești, care însă nu sunt îndeajuns de productivi pentru a satisface cererea de piață.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
698

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3840

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3844

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...