Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

Atenție la roșiile colorate artificial: Cum le deosebim de tomatele coapte fără chimicale!

   Foto: Agrointel.ro

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. În al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

În prezent, pe piața românească se cultivă hibrizi olandezi de tomate în proporție de 90%. Circa 10% sunt soiuri și hibrizi românești, care însă nu sunt îndeajuns de productivi pentru a satisface cererea de piață.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cum afecteaza GDPR afisarea notelor la Evaluarea Nationala si Bacalaureat

Marţi, 22 Mai 2018
431

Notele obtinute de elevi la examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat vor fi afisate si dupa intrarea in vigoare a GDPR, informeaza Ministerul Educatiei Nationale. Cu toate acestea, la cerer...

Oncolog: "Aceşti pacienţi sunt doar bombe cu ceas pentru acest tip de cancer, a cărui răspândire este alarmantă"

Marţi, 22 Mai 2018
1735

În urmă cu 5 ani, cancerul de pancreas a fost a patra cauză de deces prin cancer în SUA, iar astăzi este numărul trei, cu şanse reale să depăşească cancerul de colon, ocupantul locului al d...

Procurorii au explicat de ce Iliescu conducea tara la Revolutie: A reactivat in functii mai multi generali aflati in rezerva si a constituit tribunalul care i-a condamnat pe sotii Ceausescu

Marţi, 22 Mai 2018
314

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a exercitat de facto puterea executiva si legislativa centrala in Romania in perioada 22 - 27 decembrie 1989, cand a ocupat functia de presedinte al Consili...