Atac de panica sau atac de cord? Daca stii sa faci corect diferenta iti vei salva viata!

Atacul de panica si atacul de cord au simptome similare. Doar o electrocardiograma poate asigura un diagnostic sigur, corect.

Atac de panica sau atac de cord? Daca stii sa faci corect diferenta iti vei salva viata!

 Atac de cord  Foto: sfatulmedicului.ro

Dificultatile de respiratie, durerea toracica, anxietatea, palpitatiile si indigestia creeaza confuzie intre bolile de inima si atacul de panica. Doar o electrocardiograma poate asigura un diagnostic sigur, corect.

Asemanari intre simptomele atacului de panica si ale atacului de cord

Sfatul medicului ne arata ca multi pacienti confunda manifestarile atacului de panica si ale atacului de cord. Ambele conditii pot include:

- dureri intense in piept;
- transpiratie;
- furnicaturi;
- dificultati de respiratie;
- greata.

Faptul ca un atac de cord poate declansa un atac de panica adauga si mai multa confuzie. In ciuda simptomelor aparent similare, se poate totusi discerne diferenta dintre un atac de cord si atac de panica.

Cum se manifesta un atac de cord

In timpul unui atac de cord apar dureri puternice in zona pieptului pe care pacientii le descriu ca pe niste senzatii de presiune asupra cutiei toracice. De obicei durerea porneste din mijlocul pieptului si se poate deplasa spre bratul stang si in partea din spate.

Durerea se poate extinde chiar si in zona gatului, la dinti sau in zona maxilarului. Acesta persista mai mult de 5 minute si nu creste in intensitate la respiratie. Un alt simptom este senzatia de lipsa de aer, insa respiratia nu se intensifica.

Cel mai frecvent, senzatia de furnicatura este limitata la bratul stang. Pacientii care sufera un atac de cord pot resimti brusc o transpiratie rece in tot corpul, prezinta dureri de stomac, insotite de greata si chiar varsaturi.

De regula, persoanele care sufera un atac de cord sunt foarte calme, cu exceptia cazului in care acesta declanseaza un atac de panica.

Daca simptomele persista timp de peste 5 minute, trebuie cerut ajutor medical de urgenta.

In cazul unui atac de panica, pacientul resimte dureri ascutite in zona inimii, care cresc in intensitate atunci cand inspira si cand expira. Senzatia este de durere care vine si pleaca. In plus, are dificultati de respiratie, inspira si expira rapid.

Persoana care sufera un atac de panica resimte o senzatie de amorteala si de furnicaturi in tot corpul, nu doar la bratul stang, ca in cazul unui atac de cord, dar si o stare de greata, care doar in cazuri foarte rare este insotita de voma.

Atacurile de panica apar brusc si fara o cauza aparenta. Dureaza intre cateva secunde pana la cateva zeci de minute si se sfarsesc printr-o senzatie de usurare si oboseala intensa.

In vreme ce ambele tulburari pot inspira teama de a muri, persoana care se confrunta cu un atac de panica ar putea avea si alte temeri, irationale, precum frica de sufocare sau de a pierde controlul. Teama persoanei care sufera un atac de cord este, de obicei, axata exclusiv pe durerea provocata de presiunea in zona toracica, durere care genereaza frica de deces subit.

Intrucat simptomele pot fi destul de usor confundate, cel mai bine este ca pacientul sa apeleze cat mai urgent la un consult medical de specialitate.

Principala investigatie la care va fi supus este o electrocardiograma. Aceasta va stabili daca a fost vorba despre un atac de cord sau doar despre un atac de panica. Un atac de cord nesupravegheat medical poate duce la deces.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...