Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna

Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna

„Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detalii”, a anunțat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului pentru vaccinare împotriva COVID-19, la un post TV.

Cine alege vaccinul potrivit pentru populație - Pfizer sau Moderna. Cum se va proceda pentru a doua doză

 „Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a anunțat Andrei Baciu.

Cele două vaccinuri NU pot fi combinate

Medicul Andrei Baciu a anunțat că cele două doze de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie de la același producător, adică și rapelul să fie făcut cu același vaccin ca prima doză - ambele de la Pfizer sau ambele de la Moderna.

Serul produs de compania americană a fost certificat miercuri, 6 ianuarie 2021, pentru folosire în Uniunea Europeană. România a ales să respecte administrarea pentru rapel, adică se va face cu același vaccin făcut la prima doză. În alte țări s-a ales  întârzierea administrării celei de-a doua doze.

La Leyenda Negra (Trailer 2)

„Este exclus să fie combinate cele două doze (prima și a doua, de rapel - n.red.) . Tocmai acesta este motivul pentru care ți se face o programare, se blochează (se programează - n.red) două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a precizat vicepreședintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării împotriva COVID-19.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
619

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
84

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...