Arafat: Lipsa si starea proasta a ambulantelor pun in pericol viata pacientilor!

Arafat: Lipsa si starea proasta a ambulantelor pun in pericol viata pacientilor!

 Raed Arafat  

Raed Arafat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), sustine ca SMURD este sabotat si blocat de functionari ai Ministerului Sanatatii si ca se va ajunge in situatia in care vor muri oameni pentru ca nu exista suficiente ambulante.

"Anuntul domnului ministru al Sanatatii, Florian Bodog, facut vineri la Craiova, referitor la achizitia ambulantelor pentru SMURD si serviciile de ambulanta, mentionand ca acordul semnat in 2016 intre cele doua ministere, cel al Sanatatii si cel al Afacerilor Interne, nu mai este valabil in baza noii legislatii, ascunde multe adevaruri nespuse si este de fapt, pentru cei care cunosc bine situatia si evolutia ei, un anunt al intarzierii achizitiilor de ambulante pentru SMURD si serviciile de ambulanta si nu al demararii procedurilor, care au fost deja demarate de fapt dar nu sunt 'agreate', dorinta fiind de a repeta totul de la zero, lasand la o parte munca realizata de comisii mixte care au muncit cateva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU", a scris Raed Arafat Facebook duminica dimineata.

Licitatia de achizitie a ambulantelor la care face referire Arafat a fost anulata si a fost semnat un nou protocol intre Ministerul Sanatatii si MAI. Acesta insa, sustine seful DSU, va amana momentul in care vor fi achizitionate Ambulantele pana anul viitor, in iulie.

Asta, relateaza Ziare.com, in conditiile in care e nevoie acum de sute de ambulante, spune Arafat. "Noi stam acum fara masini aproape. Sunt puncte care sunt inchise deja. Sunt ambulantele de tip B si C cu care am ajuns intr-o situatie fara egal.

De exemplu, in Bucuresti sunt 48 de masini de tip B la SMURD din care abia reusim 20-25 sa le avem functionale. Bagam una, scoatem doua la reparat, din cauza vechimii. Aparatele sunt deja vechi, deci nu mai fac fata aparatele din masini si ne costa imens de mult sa le rezolvam", a spus Arafat duminica la Digi24.

"Sa-si asume responabilitatea cei care semneaza, in momentul in care vor muri primii oameni pentru ca nu avem ambulante", avrtizeaza Arafat.

"Blocajele si modul in care am fost sabotati, in mod deosebit la nivelul Ministerului Sanatatii, si ma refer aici la functionari din cadrul Ministerului Sanatatii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanta si SMURD in mod continuu, ca sa ajungem intr-o situatie fara precedent in sistemul de urgenta, situatie care incepe sa puna viata pacientilor in pericol", mai arata secretarul de stat.

"Am asteptat si am sperat ca semnalele de alarma date, de mine si de unii colegi din sistemul de urgenta, in ultima perioada, sa fie intelese si sa stam la masa sa gasim solutiile optime pentru a rezolva urgent situatia critica in care ne aflam si care, chiar daca nu a inceput deja sa ucida oameni si sa produca victime, va incepe sa aiba acest impact intr-un timp foarte scurt.

Rezultatul avertizarilor si tentativelor de a gasi solutii concrete si urgente s-a limitat doar la nivel de declaratii ale domnului ministru, care nu reprezinta solutii reale, ci doar intarzieri suplimentare si o incercare de a linisti personalul din sectorul de urgenta si mass-media!", sustine Arafat.

Acesta a declarat ca luni a trimis o adresa ministrului Sanatatii, de 7 pagini, in care a explicat in ce stare este sistemul acum, atat la nivelul serviciului de ambulanta, cat si la SMURD. Scrisoarea a fost postata de Raed Arafat duminica pe Facebook.

"Eu am sperat ca o sa putem sa gasim o solutie optima in acest sens, fara orgolii, fara probleme. Vineri m-am trezit ca deja e decis ca semneaza un nou acord", a mai spus el.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...