Apel pentru viaţă: donează sânge şi câştigi respectul celor pe care îi salvezi

E nevoie de sânge în fiecare zi: astfel sună apelul cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani, nevoite să „jongleze” cu necesarul solicitat de spitale şi stocul existent în depozitul propriu.

Apel pentru viaţă: donează sânge şi câştigi respectul celor pe care îi salvezi

Mai ales în această perioadă, când urmează o vacanţă prelungită datorată Sărbătorilor Pascale şi apoi 1 Mai, Centrul de Transfuzii are nevoie de cât mai mulţi donatori pentru a prelucra produsele sanguine de care este nevoie în spitalele în care sunt internaţi botoşăneni în stare gravă.

De aceea cadrele medicale şi-au intensificat apelurile către persoanele cu o stare bună de sănătate, capabile să ajute la salvarea de vieţi printr-un gest simplu dar cu efecte extrem de benefice: donarea de sânge.

În ultimele zile, apelului lansat de Centrul de Transfuzii au răspuns cadrele medicale din Spitalul Judeţean Mavromati, de la Şcoala Postliceală Sanitară dar şi mall-ul din Botoşani, care a organizat o "sală de donare". Acţiunile sunt considerate de succes, având în vedere numărul donatorilor apţi, însă nevoia de sângă este departe de a fi satisfăcută- în fiecare zi sunt pacienţi sau victime ale accidentelor care au nevoie de transfuzii pentru a putea trăi.

Un studiu recent a scos în evidență că donarea sângelui poate aduce numeroase beneficii și donatorului. Cercetătorii susțin că persoanele care donează sânge iși reduc considerabil riscul de cancer și infarct. În plus, cu fiecare eprubetă donată sunt arse 650 de calorii.

Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, persoanele cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani care au donat sânge de două ori pe an au avut mai puține accidenta vasculare și atacuri de cord, arata Doctorul Zilei.
În ceea ce privește siguranța donatorul de sânge, iată ce trebuie să știi:
– Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință.
– Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.
– Senzatia de leșin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
– Poți dona doar dacă starea de sănătate îti permite și te simți bine.
– Înaintea donării ți se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și ți se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul și tensiunea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Primul Cuvânt

Joi, 5 Decembrie 2019
194

Încă o zi și încă o poezie pentru dumneavoastră, semn că proiectul nostru nu este lipsit de sens. În această seară publicăm versurile primite de la Landi Turiceanu. ...

Craiova - Botoșani 3-1! Un nou meci bun pierdut de trupa lui Croitoru!

Joi, 5 Decembrie 2019
285

FC Botoșani s-a deplasat la Craiova pentru partida cu Universitatea Craiova.              Prima acțiune periculoasă a meciului a avut loc în minutul 9, atunci când Ebenhofer a ...

Fotografia zilei: O barză a poposit la Manoleasa și nimeni nu o ajută să nu înghețe de frig!

Joi, 5 Decembrie 2019
1822

Fotografia zilei ne-a fost trimisă în această seară de o botoșăneancă, iar dacă te uiți mai bine ți se sfâșie inima!Deși este iarnă, o barză, probabil rătăcită, a popos...