Aparat de plasmafereză, Remdesivir și vaccin anti-COVID promise pentru Botoșani

Aparat de plasmafereză, Remdesivir și vaccin anti-COVID promise pentru Botoșani

Direcția de Sănătate Publică (DSP) depune eforturi pentru ca unitățile sanitare din Botoșani să dispună de alternative de ultimă generație pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Pe de o parte, se intenționează luarea în custodie a unui aparat de plasmafereză de Centrul de Transfuzii. Pe de altă parte, autoritățile județene și centrale promit asigurarea unui număr satisfăcător de doze de Remdesivir, un medicament costisitor considerat inovativ, dar și de vaccin anti-COVID.

Primele tranșe de vaccin împotriva Covid-19 ar putea ajunge în Botoșani în două-trei luni, potrivit medicului Monica Adăscăliței, manager al DSP. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat vineri seară la Instituția Prefectului, a precizat că România are o strategie în lucru privind distribuirea vaccinului.

„Noi avem o strategie în lucru în acest moment. Depinde foarte mult de tipul de vaccin care va veni. Sunt trei firme cu care Comunitatea Europeană este în discuţii în acest moment şi în achiziţii, rămânând speranţa ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor, sfârşitul lunii ianuarie, să putem avea avea acest vaccin. Rămâne ca după tipul de vaccin, sunt vaccinuri care sunt ţinute la minus 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt ţinute între două şi opt grade, să pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin, atât ca structură, ca reţea, cât şi ca moment al efectuării vaccinului", a declarat ministrul Sănătății.

Cu privire la vaccinare, șefa DSP Botoșani a arătat că cererea este una mai mare comparativ cu campaniile precedente. Ea a mai spus că va obține un număr mulțumitor de doze de preparat anti-COVID, fiind o fire „încăpățânată”.

„Eu sunt încăpățânată și obțin. Dacă voi mai fi în funcție până să ajungă vaccinul, vedem în funcție de necesătăți. La Botoșani, pe vaccin antigripal am obținut 60.000 de doze, deja s-au vaccinat mai repede anul ăsta decât în anii anteriori. Acum se vaccinează și mai mult. Despre vaccinul anti-COVID, trebuie să vedem care sunt prioritățile, că sunt copii, gravide, cadre medicale, persoane mai expuse, vedem cum se stabilește. Dacă voi fi sănătoasă, îmi voi face și eu vaccinul”, a spus directorul DSP Botoșani.

Remdesivir de 20.000 de euro pentru Secția de Infecțioase

De asemenea, ministrul Sănătății a arătat că se vor constitui rezerve de Remdesivir pentru o perioadă de șase luni, după o nouă rectificare bugetară. O tranșă de 12.000 de doze este oferită din bugetul Uniunii Europene. La Botoșani, o cantitate de medicament a fost deja recepționată.

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni", a afirmat Tătaru.

În cursul zilei de joi, Unifarm a livrat 50 de doze de Remdesivir, în valoare de circa 20.000 de euro, către Secția de Boli Infecțioase din Botoșani.

„Noi Remdesivir primim prin Ministerul Sănătății, într-adevăr, are o valoare, undeva la 400 de euro doza, dar nu asta e problema, financiară. Problema este că Ministerul decide distribuirea, în funcție de necesitățile fiecărui județ. Noi am fost privilegiați, pentru că am primit Remdesivir înaintea unor județe care poate au mai multă patologie. Dar am ținut, acum am mai primit 50 de doze de la București, avem promisiuni că vom primi în continuare, am trimis necesarul. Și în funcție de cum primește Unifarmul, ne va direcționa și nouă. În general, un pacient are nevoie undeva la șase doze de Remdesivir, dar depinde de fiecare pacient. Sunt pacienți care merg bine după prima sau a doua doză, depinde de cât de bine asimilează și de cum crește saturația de oxigen”, a explicat Monica Adăscăliței, managerul DSP Botoșani.

Medicamentul folosit în tratarea COVID-19 a fost aprobat în totalitate în SUA, unde este produs, însă studii ale Organizației Mondiale a Sănătății îi contestă eficiența.

Aparat de plasmafereză cerut de Botoșani

În același timp, directorul DSP a anunțat că se află în tratative cu Ministerul Sănătății, privind o ofertă de luare în custodie de Centrul de Transfuzii a unui aparat de plasmafereză.

„Încerc să obțin la Botoșani un aparat de plasmafereză, pe care îl vom primi în custodie, sunt în tratative cu cei de la București, pentru Centrul de Transfuzii. Aparatul poate fi folosit direct la pacientul care va dona, și se obține din prima plasmă și nu mai facem  acea etapă – trimitem sângele la Iași. Și putem obține acel aparat la Botoșani, să obținem plasma direct, să nu mai fie circuitul ăsta și să primească mai rapid cel care are nevoie. Am primit oferta de a-l primi în custodie cu tot ce înseamnă kituri, materiale necesare, iar dacă după un an Centrul de Transfuzii consideră că este bun, ulterior să cumpere ce e nevoie mai departe”, a explicat Monica Adăscăliței.

Ea a mai afirmat că există, în prezent, o implicare mulțumitoare din partea botoșănenilor declarați vindecați de coronaviroză, în ciuda criteriilor pe care ei trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona.

„Lumea a început să vină, dar ei trebuie să fie pacienți cu anumită vârstă, anumită greutate, trebuie să aibă un anumit tip de anticorpi. Sunt care donează, nu foarte mult, dar sunt. Și acest aparat de plasmafereză ne-ar ajuta foarte mult și ar scurta foarte mult timpul”, a adăugat medicul.

Dispozitivul medical există în doar 12 centre din întreaga țară. Potrivit specialiștilor, pe acest aparat se pot recolta și câte trei pungi a câte 200 de mililitri fiecare, deci un donator poate salva trei vieţi. Donatorii de plasmă pot veni la recoltare de plasma din două în două săptămâni, în timp ce donatorii de sânge total pot veni o dată la minimum două luni.

 

Spune-ne opinia ta