Angajații din Sănătate amenință cu grevă generală, ministrul Sorina Pintea promite creșteri salariale

Angajații din Sănătate amenință cu grevă generală, ministrul Sorina Pintea promite creșteri salariale

Ministrul Sorina Pintea a declarat ca intelege temerile sindicalistilor din Sanatate, care au anuntat ca vor declansa proteste sau chiar greva generala daca Guvernul ingheata salariile, insa a subliniat ca angajatii din sistem vor avea venituri majorate, potrivit Legii salarizarii.

"Personalul medical a primit majorarile aferente anului 2022. De aceea, cred ca exista aceste temeri, pentru ca intr-adevar, personalul auxiliar - ingrijtoare, infirmiere - nu a beneficiat de majorari aferente anului 2022. Dar cresterea veniturilor salariale, conform Legii salarizarii, se va realiza corespunzator", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la Antena3.

Precizarile vin dupa ce sindicalistii din Federatia Solidaritatea Sanitara au anuntat, sambata, ca vor demara proteste in cazul in care Guvernul va adopta o OUG prin care veniturile salariale vor fi inghetate si nu vor beneficia de cresteri in anul 2019, ei adaugand ca pot ajunge chiar la greva generala.

"Daca Guvernul nu-si onoreaza obligatiile fata de salariati vom declansa proteste! Consiliul de Coordonare al Federatiei "Solidaritatea Sanitara", intrunit in perioada 14-15.XII.2018, a decis mobilizarea pentru proteste in situatia in care Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta prin care veniturile salariale ar fi inghetate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv daca salariatii nu vor beneficia de cresterea salariala la care au dreptul legal pentru anul 2019 incepand cu luna ianuarie 2019. Protestele vor viza un raspuns proportional din partea salariatilor: daca se ajunge la situatia promovarii unui act normativ de inghetare a salariilor in perioada sarbatorilor masurile de protest pot fi declansate in aceeasi perioada, amploarea protestelor si formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajatilor", au transmis reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in situatia in care cresterea salariilor incepand de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilita prin legea bugetului de stat, ei cer Guvernului adoptarea unui act normativ in regim de urgenta care sa asigure acordarea acestui drept salariatilor. Sindicalistii anunta ca se poate ajunge la greva generala.

"Reamintim ca la ora actuala sistemul public de sanatate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de crestere a salariilor de baza intre diferitele categorii de personal. Aceasta masura a fost adoptata de Parlament prin legea 153/2017 la initiativa Guvernului, impotriva solicitarilor consecvente ale Federatiei "Solidaritatea Sanitara ca cresterile salariale sa se aplice tuturor categoriilor de salariati simultan, ea afectand in mod negativ buna functionare a sistemului sanitar. Avand in vedere ca suntem in perioada negocierii Contractului colectiv de munca la nivel de sector sanitar si multe dintre drepturile salariatilor fac parte din solicitarile pe care Federatia "Solidaritatea Sanitara" le are in cadrul acestei negocieri, in cazul neonorarii asteptarilor firesti ale salariatilor, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge pana la greva generala", mai spun sindicalistii. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
23

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
72

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
88

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...