Aluniţele trebuie urmărite în permanenţă şi protejate! "Plaja la un ten cu multe aluniţe este interzisă!"
SANATATE!

Aluniţele trebuie urmărite în permanenţă şi protejate! "Plaja la un ten cu multe aluniţe este interzisă!"

Vara se apropie iar botoşănenii, la fel ca toată lumea, se vor bucura de băile de soare. Numai că aceste băi de soare pot cauza "explozia" aluniţelor.

În termeni medicali, aluniţele se numesc nevi. Vorbim despre nevi pigmentari, dar şi de nevi ce au culoarea pielii şi sunt mult mai puţin periculoşi. Orice modificare a aspectului aluniţelor vechi sau apariţia unora noi, precum şi numarul mare al acestora, trebuie să ne conducă la medicul dermatolog.

Cu medicul dermatolog Marius Zăiceanu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati am discutat şi noi, în cadrul rubricii "Sănătate".

"Aceste aluniţe sunt nişte adunături celulare în care predomină melanocitele şi care prin transformare malignă dau melanomul care este o tumoră absolut redutabilă, cu o rată de supravieţuire extrem de mică şi extrem de scurtă", spune medicul specialist.

Melanomul este un tip de cancer care se dezvolta în melanocite, celule pigmentare prezente în piele. Acesta poate fi mult mai grav decât alte forme de cancer de piele, întrucât se poate răspândi în alte părţi ale corpului şi poate cauza complicaţii serioase şi chiar deces. Deoarece majoritatea melanoamelor apar pe piele în locuri unde pot fi văzute, bolnavii sunt primii care pot detecta majoritatea melanoamelor.

Melanomul arată la început ca o aluniţă banală, pentru ca odată ce creşte să capete un aspect destul de caracteristic- o pată policromă, cel mai adesea mai închisă la culoare decât celelalte, cu formă asimetrică şi margini neregulate. Asimetria este caracteristica cea mai importantă care trebuie să ne atragă atenţia. Practic, nu se poate împărţi pata în două jumătăţi egale. Urmează apoi criteriul evolutiv- o aluniţă care şi-a modificat aspectul sau o aluniţă nou apărută la un adult. Există chiar o formulă de memorare a criteriilor de risc, numită ABCDE (în engleză: asimetry- asimetrie, borders- margini, colours- culori, dimensions-dimensiuni, evolution- evoluţie).

Depistarea si diagnosticarea precoce a melanomului sunt cruciale!

Cu cât este constatat mai devreme, cu atât cresc posibilităţile ca melanomul să poată fi vindecat prin intermediul intervenţiilor chirurgicale minore. Cauza principală a melanoamelor este expunerea la soare. Razele soarelui conţin raze ultraviolete care pot afecta pielea. Există două tipuri de raze ultraviolete: de tip A şi de tip B. Ambele dăunează pielii în timp, crescând posibilitatea apariţiei cazurilor de cancer de piele, inclusiv melanom. Chiar şi sursele de lumină artificială, aşa cum sunt lămpile solare, pot amplifica riscul declanşării cancerului de piele.

"Avem pacienţi cu multe aluniţe, de la zeci la sute, care apar de regulă până în perioada pubertară şi ulterior în perioadele furtuni hormonale, cum este sarcina, şi post- expunere solară. Nu le putem evita pentru că ele apar. Ce este de făcut cu ele? Trebuie urmărite, dermatoscopiate, adică de făcut dermoscopii. Dacă se observă modificări, trebuie scoase doar chirurgical şi doar cu biopsie. Plaja la un ten cu mulţi nevi este interzisă! chiar dacă ne dăm cu cremă de protecţie solară. Acesta aspect este foarte important pentru că tot mai multă lume are plăcerea de a se expune la soare, are plăcerea de a fi bronzată şi nu realizează pericolul la care se expune de fapt. Cele mai mici modificări ale aluniţelor trebuie semnalate medicului. Mai trebuie spus că este absolut necesară evitarea traumatismelor de orice natură- că-i fizică, soare, cuţit, lamă de bărbierit, chiar dacă sunt pe picioare, chimică, cu substanţe chimice care ard", explică medicul dermatolog.

În cazul în care totuşi traumatismul se întâmplă şi, de exemplu, aluniţa este ruptă, indicaţia este de a fi extirpată, spune medicul Marius Zăiceanu.

"Lanţul de gât poate prinde o aluniţă, bareta de la sutien, chilotul, toate acestea trebuie evitate", susţine medicul.

Cum scăpăm de aluniţe?

Aluniţele nedorite pot fi îndepărtate doar după o evaluare care să indice tipul acestora. După procedură, nivelul de disconfort este minim şi zona este tratată cu o cremă cicatrizantă. Intervenţia durează cateva minute, fără a lăsa cicatrici vizibile şi fără să doară. Cei mai mulţi dermatologi spun că metoda chirurgicală este singura care elimină orice fel de risc. În timpul procedurii chirurgicale, aluniţa este scoasă sau decupată cu o margine de siguranţă, sub anestezie locală. Zona este pansată, iar firele se scot după o săptămână.

Mai există varianta cauterizării, aluniţa fiind topită cu electrocauterul. În urma procedurii de cauterizare, poate rămane o cicatrice mică, ce va dispărea în timp. Cea de-a treia varianta de excizie este laserul, aceasta fiind o metoda mai nouă de îndepărtare a nevilor, la care se recurge doar când aluniţa este mică. Pentru că razele laserului nu pătrund suficient de adânc în piele, această metodă de excizie este folosită mai rar, doar în cazul aluniţelor superficiale. În general, înaintea sezonului estival, la nivelul întregii ţări se derulează un program de screening, în cadrul căruia aluniţele pacienţilor sunt dermatoscopiate de medicii specialişti care le oferă apoi indicaţiile necesare.

 

Spune-ne opinia ta