Alt barometru al calităţii sistemului sanitar: Românii – primii în UE la numărul de decese evitabile!

România ocupă un nedorit prim loc în Uniunea Europeană la proporţia deceselor care ar fi putut fi evitate dacă am fi avut un sistem medical mai performant, potrvit datelor anunţate recent de Eurostat, centralizate şi prelucrate la nivelul anului 2014.

Alt barometru al calităţii sistemului sanitar: Românii – primii în UE la numărul de decese evitabile!

Cu circa 47%, ne situăm mult deasupra mediei UE de 33,3% şi la mare distanţă de modelul istoric în materie, Franţa, aflată undeva cam la jumătate faţă de noi.

Decese influenţabile şi decese evitabile

Conceptele de decese influenţabile (”amenable” în engleză) şi decese evitabile ( ”preventable” în engleză) sunt bazate pe idea că anumite cazuri de deces ( pentru grupe de vârstă şi boli specifice, potrivit clasificării internaţionale a afecţiunilor) ar fi putut fi influenţate în bine sau evitate dacă ar fi fost în funcţiune un sistem public de sănătate mai performant care să intervină eficient în timp util. Un deces este considerat influenţabil dacă ar fi putut fi evitat printr-o îngrijire medicală optimă ca nivel de calitate.

Conceptul de decese evitabile este mai larg şi include decesele ce ar fi putut fi evitate prin politici publice dar şi prin intervenţia asupra unor factori de stil de viaţă, statut socioeconomic sau de mediu înconjurător. Evaluarea performanţei sistemelor de sănătate este de o tot mai mare importanţă în cardul UE.

Deşi indicatorii de mortalitate influenţabilă şi evitabilă nu au fost gândiţi pentru a da măura exactă a calităţii şi performanţelor sistemelor medicale naţionale, ei oferă indicaţii preţioase asupra politicilor publice derulate în domeniul sănătăţii. În anul 2014, specialiştii Eurostat au calculat că ar fi putut fi evitate la nivelul UE circa 562.000 de decese prin intervenţia directă mai performantă a sistemului de sănătate şi aproape un milion de decese dacă s-ar fi implementat politici de prevenire, educare şi schimbare a mediului şi modului de viaţă mai eficiente.

Citiţi mai departe pe Cursdeguvernare.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...