Aceste persoane sunt cele mai expuse cancerului de tiroidă. Care sunt simptomele

Cancerul de tiroidă apare după ce, în prealabil, a transmis câteva semnale. De obicei, oamenii neglijează semnalele trimise de propriul organism, ignorând situația și sperând să treacă sau gândindu-se că nimic rău nu se poate întâmpla.

Aceste persoane sunt cele mai expuse cancerului de tiroidă. Care sunt simptomele

Nu de puține ori medicii fac apel la oameni să își verifice temeinic starea de sănătatea și să ia în serios semnele trimise de organism.

De asemenea, atrag atenția că orice pacient care sesizează prezența unei formațiuni anormale la nivelul regiunii cervicale anterioare sau modificări de deglutiție sau ale vocii ar trebui să meargă neapărat la medic. Acestea pot fi semne ale apariției cancerului tiroidian.

„Femeile și persoanele vârstnice sunt cele mai expuse riscului de cancer tiroidian. Cancerul la femei este de trei ori mai frecvent decât la bărbați; două din trei cazuri de cancer se regăsesc la persoane cu vârste între 20 și 55 de ani. Riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este asociat în special cu expunerea la radiaţii, un exemplu fiind copiii expuşi la iod radioactiv, cum se întâmplă în cazul accidentelor de la centralele nucleare, ca în cazul accidentului de la Cernobâl”, afirmă dr. Lucian Dumitru.

În funcție de stadiu, boala poate fi complet asimptomatică, pacientul descoperind întâmplător un nodul suspect la o ecografie efectuată din alte motive.

Cancerul tiroidian avansat poate avea o serie de semne și simptome, printre care: durerea la nivelul gâtului, dificultate la înghiţire şi respiraţie, creştere în volum a gâtului, răguşeală şi tuse în lipsa răcelii.

Screeningul pacienților cu factori de risc este foarte important pentru diagnosticul precoce al cancerului tiroidian. Există și tipuri de cancer tiroidian cu transmitere ereditară, prin moștenirea unei gene anormale, fiind importantă testarea rudelor de gradul I.

Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian nediferențiat. Stabilirea tipului se face prin examenul anatomo-patologic. În funcție de tipul cancerului și stadializare, se stabilește tratamentul.

Ca metode de tratament, amintim intervenția chirurgicală, tratamentul de substituție hormonală în doze supresive, terapia cu iod radioactiv sau chimioterapia. În cazul cancerului tiroidian, rata mortalității este mult mai mică decât la majoritatea tipurilor de cancer. Cei diagnosticaţi cu cancer papilar sau folicular au cele mai mari şanse să se vindece după efectuarea tratamentului specific, mortalitatea la 20 de ani fiind sub 10% dintre cei afectați. 

 

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
769

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
156

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
97

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...