Academia Română a înființat Centrul Național pentru Cercetarea Creierului!

Academia Română a înființat Centrul Național pentru Cercetarea Creierului!

Centrul Național pentru Cercetarea Creierului a fost înființat de Academia Română, ca unitate de cercetare în coordonarea secțiilor: Secția de științe biologice, Secția de științe medicale și Secția de știința și tehnologia informației, la propunerea Grupului Român pentru Cercetarea Creierului.

Obiectivul principal al CNCC este de a iniția și coordona programe de cercetare științifică din domeniile: Neuroștiințe, Neurologie, Neurobiologie, Neuroinformatică, Neurotehnologie și Neuro-psihofarmacologie.

Potrivit informațiilor făcute publice de Academia Română, prin identificarea grupurilor de cercetare la nivel național, a tematicii de cercetare și a rezultatelor obținute, CNCC va acționa în direcția integrării colectivelor de cercetare în programe internaționale de cercetare a creierului.

Printr-o strânsă cooperare cu universitățile de Medicină și Farmacie și cu institutele naționale și centrele de profil se poate organiza rețeaua națională de cercetare a creierului. 

Principalele direcții de cercetare ale CNCC cuprind:
-Stabilirea legăturilor între structurile neurale și procesele neurofiziologice care au loc în creier,
-Cercetarea creierului printr-o viziune holistică multi și transdisciplinară vizând fiziologia, neuroanatomia, farmacologia, neuroștiințele, psihologia cognitive, biofizica și biochimia,
-Elaborarea unor modele complexe pentru studiul inteligenței, modelarea creativității și a proceselor cognitive la nivel cortical,
-Modelarea sistemului de raționament abstract și judecată de valoare
-Elaborarea unor programe de prelucrare a semnalelor electrice obținute prin: EEG, FMRI apelând la strategii de tip ”Machine Learning” și ”Big Data Analytics” 
-Caracterizarea sistemului cognitiv reprezentarea fenomenului ”MINTE” ca sistem dinamic complex alcătuit din clustere neurale interconectate.

Într-o primă etapă, finanțarea programelor de cercetare se asigură din proiecte și sponsorizări. Impactul cercetărilor întreprinse va fi evidențiat prin rezultate în domeniul neuroștiințelor teoretice și aplicative, în domeniul medicinei (boli psiho-neurologice) și în domeniul sistemelor de prelucrare a informației și cunoștințelor.

Activitatea CNCC este structurată pe compartimente, cu o pronunțată corelare prin programe interdisciplinare. De asemenea, mai informează Academia Română, CNCC organizează periodic seminarii științifice, dezbateri și simpozioane pe teme cu pronunțat caracter interdisciplinar.

Sub coordonarea Grupului Român pentru Cercetarea Creierului se constituie patru departamente de cercetare:
1. Departamentul de cercetări fundamentale în neuroștiințe;
2. Departamentul de cercetări clinice în neuroștiințe;
3. Departamentul de cercetări în domeniul neuroinformaticii și neurotehnologiei;
4. Centrul de prelucrare date. 

Coordonarea Centrului este asigurată de: Acad. Ioan Dumitrache (Universitatea Politehnică București), Prof. dr. Alexandru Băjenaru (membru corespondent al Academiei Române, UMF București), Prof. dr. Maria Flonta (membru corespondent al Academiei Române, UMF București), Prof. dr. Leon Zăgrean (UMF București).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pentru a șasea oară în carieră, Lionel Messi a primit Gheata de Aur!

astăzi, 17:29
22

Argentinianul Lionel Messi a primit, miercuri, pentru a șasea oară în cariera sa, trofeul Gheata de Aur. Acest trofeu este atribuit celui mai bun marcator din fotbalul european în sezonu...

Liderii PNL de la Botoșani încep să înțeleagă că în lipsa alegerilor anticipate PSD se întoarce la Guvernare!

astăzi, 16:18
254

Liderii PNL de la Botoșani par a înțelege că în condițiile în care nu se va ajunge la alegeri anticipate, atunci, de anul viitor, Viorica Dăncilă și PSD se vor întoarce ...

Încă doi condamnați ridicați de polițiști și escortaţi la Penitenciarul Botoşani

astăzi, 15:36
165

Doi bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Botoșani după ce și-au primit condamnarea din partea magistraților de la Botoșani și de la Suceava.Primul dintre ei a fost condamnat...