4 iulie – Ziua Crucii Roșii Române. Uniți pentru umanitate

4 iulie – Ziua Crucii Roșii Române. Uniți pentru umanitate
De 142 de ani, generațiile de voluntari ai Crucii Roșii, ghidați de principiul umanității, au fost prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie. Din 1876, Crucea Roșie Română s-a aflat mereu în prima linie a asistenței umanitare, oriunde pentru oricine. Astăzi, Crucea Roșie își reafirmă angajamentul față de umanitate: ameliorarea suferinței umane, protejarea demnității și a vieții, răspunsul prompt în situații de urgențe.
 
Astăzi, 4 iulie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Președintele Crucii Roșii Române va găzdui, în grădina Palatului Elisabeta, un eveniment aniversar, alături de voluntari, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Administrației Prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române. Cu această ocazie, vor  lua cuvântul Majestatea Sa Margareta și domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române. 
 
În anul în care comemorăm 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, Crucea Roșie aduce un omagiu, celor care s-au aflat la conducerea organizației de-a lungul istoriei sale. Sprijinul, viziunea, dar mai ales devotamentul acestora față de valorile umanitare, au făcut ca organizația să dăinuie mai bine de un secol și să devină, de la an la an, mai puternică și mai capabilă să facă față nevoilor comunității. 
 
În cei 142 de ani de activitate neîntreruptă, Crucea Roșie Română a fost condusă de 22 de președinți, personalități de seamă ale istoriei țării noastre, medici iluștri, profesori, istorici. Fondatorul și primul președinte al organizației a fost Prințul Dimitrie Ghica, urmat la conducere de George Gr. Cantacuzino, Ion Kalinderu și nu în ultimul rând de Alexandru Marghiloman, cel care a coordonat activitatea Crucii Roșii în timpul Marii Uniri din 1918. 
 
O sută de ani de Românie Unită a adus alături de Crucea Roșie alte personalități ale vremii care și-au legat destinele de activitatea noastră umanitară: Alexandru Constantinescu, Gheorghe Balș, Ion Costinescu, Nicolae Pârvulescu, Constanța Crăciun, Acad. prof. Vasile Mârza, Octavian Belea, Radu Rusescu, Anton Moisescu, Gral. Mihai Burcă, Gral. Constantin Burada, IPS. Prof. Dr. Nifon Mihăiță, Mihaela Geoană. 
 
Începând din anul 2015, Crucea Roșie Română are ca președinte pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, continuând o tradiție istorică începută de Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena. 
 
“În Anul Centenarului, onorăm contribuția voluntară, în Primul Război Mondial, a femeilor infirmiere ale Crucii Roșii din România. La acea vreme, Regina Maria a creat sistemul de ambulanțe și s-a alăturat Crucii Roșii cu dăruire și curaj în acțiunile de ajutorare a răniților.
 
Astăzi, toți ce prezenți aici, precum și miile de voluntari din organizația noastră suntem mândri de a continua să servim, în fiecare zi, Principiile Crucii Roșii.”, a declarat Majestatea Sa Margareta, Președintele Crucii Roșii Române.
 
„Astăzi, 4 iulie 2018, când sărbătorim aniversarea a 142 de ani de la înființare, Crucea Roșie Română mulțumește voluntarilor și tuturor celor care îi sunt alături și îi invită să îi rămână alături, pentru că doar uniți putem duce mai departe misiunea pentru umanitate”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române. 
 
Datorită legăturilor strânse ale filialelor și subfilialelor Crucii Roșii cu populația locală, reușim să înțelegem și să ne adaptăm nevoile oamenilor. Astfel, am ajuns să sprijinim an de an aproximativ 500 000 de persoane, doar cu ajutorul celor 6600 de voluntari și 380 de angajați. 
 
Crucea Roșie Română continuă  să dezvolte activități care cresc reziliența comunităților în fața situațiilor de urgență, campanii de educație în comunitățile locale adaptate nevoilor specifice acestora și contribuie la perfecționarea personalului și a voluntarilor săi. Raportul de activitate al Crucii Roșii Române este dovada muncii noastre umanitare din anul 2017:  https://crucearosie.ro/centru-de-resurse/raport-anual/ 

 
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 721 subfiliale și 502 comisii. 6662 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române. 
 
Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale. 

Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane. 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
25

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
43

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
39

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...