28 de români mor zilnic din cauza cancerului pulmonar: „Pacienții găsesc explicații pentru care tușesc”

28 de români mor zilnic din cauza cancerului pulmonar: „Pacienții găsesc explicații pentru care tușesc”

La fiecare 18 secunde, un om îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar. În România, 28 de oameni pierd lupta cu această boală în fiecare zi, iar speranţa de viaţă este redusă de cele mai multe ori, spun medicii, din cauza depistării bolii în faze prea avansate. La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, de exemplu, zilnic câte un pacient consultat aici află că suferă de cancer bronhopulmonar.

Un bărbat din Galaţi care a fumat aproape 30 de ani a renunţat la acest viciu în speranţa că fiul său îi va urma exemplul. Chiar şi aşa, a ajuns la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi după ce medicii care l-au operat de hernie de disc au descoperit că ar avea probleme la plămâni.

„Acum sunt în nişte tratamente şi să sperăm să vedem cum evoluează boala, ce se întâmplă mai departe”, spune Dan Menigă, pacient.

Pacienți se prezintă prea târziu la spital. Din acest motiv, de multe ori nu se mai poate face nimic.

Găsesc tot felul de explicaţii singuri: tuşesc pentru că...m-am lăsat de fumat şi acum tuşesc sau mă doare spatele pentru că am reumatism. Iarăşi, am sesizat un lucru, respectiv, reticenţa neînţeleasă de mine a medicilor de familie în a recomanda pacienţilor efectuarea unei radiografii toracice”, spune Mădălina Bertea, medic la compartimentul de penumologie IRO Iaşi, citată de Digi24.

„La registrul de cancer care funcţionează la nivelul Institutului Regional de Oncologie în primele nouă luni ale anului 2019 au fost depistate 2550 de cazuri noi. Din acestea 300, aproape 300 de cazuri sunt pacienţi cu cancer bronhopulmonar”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Anul trecut, în România, au apărut peste 11 mii de noi cazuri de cancer pulmonar, dintre care peste opt mii în rândul bărbaţilor.

„Imunoterapia promite, promite chiar vindecarea a unui număr mic de pacienţi, dar promite vindecarea”, spune Lucian Miron - şeful Secţiei de Oncologie Medicală IRO Iaşi, conform sursei menționate.

„Prin punerea în practică a terapiilor moleculare la nivel larg avem şansa de a creşte supravieţuierea pacienţilor undeva de la o speranţă de viaţă de până la un an în stadiul patru în anii trecuţi. În prezent, speranţa de viaţă este undeva la 2,5 ani ca medie”, spune Bogdan Gafton, medic primar oncolog IRO Iaşi.

Specialiştii vor ca în cinci ani să pună la punct o strategie al cărei obiectiv este creşterea speranţei de viaţă în rândul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
99

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
57

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
57

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...