1 decembrie, ziua în care pacienţii cu HIV- Sida sărbătoresc viaţa!

1 decembrie, ziua în care pacienţii cu HIV- Sida sărbătoresc viaţa!

De 1 Decembrie, Ziua Mondială SIDA, Asociaţia pacienţilor cu HIV invită botoşănenii la deschidere, înţelegere şi toleranţă.

Asociaţia TEREZA in parteniariat Direcţia de Sănătate Publică Botosani, implementează la nivelul judeţului Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naționale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, ca ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

La nivelul judeţului Botoşani, activităţile campaniei cuprind o campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor şi o campanie de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV şi mesaje de prevenire. Voluntarii prezenţi la activitate vor oferi informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoanele seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România. Alt studiu derulat de către conf. univ. dr. Florin Lazăr pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecţie HIV arată că 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț, 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte și injurii, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

În acest context, Campania "InspiRED" îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu îşi mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia să le întâlnească ori să vorbească despre ele.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2016 un număr de 14 078 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 296 de persoane.

La nivelul judeţului Botoşani sunt 229 de persoane cu HIV- Sida, 185 având boala în tratament.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
282

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
332

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
455

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...