Un deputat botoșănean cere înăsprirea pedepsei pentru încălcarea ordinului de restricție

Un deputat botoșănean cere înăsprirea pedepsei pentru încălcarea ordinului de restricție

Pro România a depus un proiect de lege care garantează reprezentarea în instanţă a victimelor violenţei domestice şi, totodată, înăspreşte pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecţie.

Pedeapsa acordată agresorilor care nu respectă ordinul de protecţie este cuprinsă, în prezent, între o lună şi un an. Proiectul legislativ depus de Pro România vizează majorarea acestei pedepse de la şase luni la un an.

Propunerea a fost iniţiată de deputatul Gabriela Podaşcă şi coordonatorul Departamentului pentru Egalitate de Şanse Pro România, Anca Bălăşoiu, cu susţinerea parlamentarilor Mihaela Huncă, lider al filialei din Botoșani, şi Oana Vlăducă.

„Pentru victimele violenţei domestice, izolarea la domiciliu transformă casa într-un mediu de risc. În loc să fie protejate, ele sunt la mâna agresorilor, iar statul încă nu a luat măsuri pentru stabilirea unui climat de siguranţă. Am trimis, astăzi, o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse (ANES), în care am recomandat implementarea urgentă a unor măsuri de sprijin pentru victime. În paralel, am iniţiat aceste modificări legislative care sprijină reprezentarea victimelor în instanţă, pentru că introducem obligativitatea acordării unui avocat din oficiu, în situaţia în care persoana în cauză nu îşi poate permite unul", a afirmat, pentru Agerpres, Gabriela Podaşcă.

Printre soluţiile propuse de reprezentanţii Pro România pentru protejarea victimelor violenţei domestice se-numără: crearea unor sisteme de alertă în farmacii, care să poată fi utilizate de victimele violenţei domestice; transformarea unor hoteluri în spaţii de găzduire; consiliere şi suport; identificarea de finanţări care să susţină construcţia de centre noi; susţinerea de alocări bugetare corecte per judeţ şi extinderea echipelor de specialişti; implementarea de campanii de informare şi conştientizare care să ajute cetăţenii să acţioneze corespunzător în relaţia cu victimele violenţei; susţinerea furnizorilor privaţi de servicii sociale.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
740

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
241

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
196

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...