Sevil Shhaideh a pus stăpânire pe un domeniu cheie: Avizează toate materialele de construcţii!

Sevil Shhaideh a pus stăpânire pe un domeniu cheie: Avizează toate materialele de construcţii!

   Foto: evz.ro

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, va prelua activităţile de agrement tehnic în construcţii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă (URBAN-INCERC), pentru a elimina concurenţa neloială de pe piaţă, arata capital.ro.

Înainte de a ajunge pe piaţă, un material de construcţii care urmează a fi comercializat în spaţiul european trebuie să aibă un marcaj CE, care atestă conformitatea cu specificaţiile UE. Acest marcaj se acordă de către una dintre cele circa 14 firme acreditate de Ministerul Dezvoltării. Materialelor care vizează doar piaţa locală au nevoie de un agrement tehnic, acordate tot de cele 14 firme, printre care şi URBAN-INCERC. Institutul este finanţat de la bugetul de stat.

Până acum, Secretariatul Consiliului Tehnic Permanent pentru Construcţii, care centralizează şi aprobă agrementele tehnice, funcţiona în cadrul INCERC. Guvernul a decis ieri ca Ministerul Dezvoltării să preia activitatea de agrement tehnic în construcţii şi arhiva de agremente tehnice de la URBAN-INCERC.

„În şedintele acestui secretariat se aprobă agrementele tehnice, motiv pentru care INCERC avea posibilitatea să favorizeze documentele făcute de ei în detrimentul celorlalte 13 organisme care acordă agremente tehnice pe piaţă. Consiliul Concurenţei s-a pronunţat în acest sens. Această modificarea înseamnă că de acum va exista o piaţă concurenţială între aceste organisme de certificare de produse“, a declarat pentru Capital Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.

Personalul necesar funcţionării acestui secretariat tehnic va fi angajat de Ministerul Dezvoltării.

În urma acestei rocade, firmele care elaborează agrementele tehnice nu vor mai plăti taxele pentru acreditare, prelungirea acreditării şi supraveghere periodică, bani care până acum erau încasaţi de INCERC.

Printre firmele acreditate de minister să acorde aceste agremente tehnice se numără Procema Cercetare, Incertrans, Icecon, Laborator Central Construcţii CCF, IPCT Instalaţii şi Institutul European De Ştiinţe Termice EITS.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...