Se poate când se vrea! Avocatul Poporului contestă OUG prin care au fost modificate Codurile Penale
NEWS ALERT

Avocatul Poporului a anunțat că a depus o excepție de neconstituționalitate a ordonanței 13/2017 prin care au fost modificate Codurile Penale.

Se poate când se vrea! Avocatul Poporului contestă OUG prin care au fost modificate Codurile Penale

   Foto: Agerpres

"Am primit aseară de la domnul procuror o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituționalitate Am avut în vedere și acest document. Unele idei au fost preluate chiar în textul excepției, celelalte nu am reușit să le examinăm. Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a ordonanței 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR", a spus Victor Ciorbea, citat de Digi 24.

"Guvernul a spus că ordonanța că este necesară pentru a transpune o directivă a UE, ori verificând acea directivă am constatat că termenul de implementare este 1 aprilie 2018. Prin urmare este un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbăută în cadrul Parlamentului pe baza unui proiect de lege. Nu se justifică adoptarea ordonanței de urgență. În legătură cu acest aspect, CCR a precizat în decizii mai vechi că se justifică ordonanța de urgență în cazul în care se declanșsează procedura de impeachment, ceea ce nu este cazul în speță", a adăugat Avocatul Poporului.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu Victor Ciorbea pentru a discuta despre ordonanța de urgență dată de Guvernul Grindeanu prin care au fost modificate Codurile Penale. Președintele Klaus Iohannis a declarat că i-a explicat Avocatului Poporului că există un precedent care îi permite să atace la CCR această ordonanță de urgență, iar Victor Ciorbea i-a promis că "va analiza cu celeritate".

Este vorba despre OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență pe care Avocatul Poporului a sesizat-o în 2013 la CCR și a obținut abrogarea ei.

De asemenea, și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.

Anterior, Avocatul Poporului declarase că nu are competențe pentru a ataca la CCR ordonanța dată de Guvern. Afirmația lui a fost contrazisă de procurorul general al României, de CSM, de președintele României și de mai multe ONG-uri.

Art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare, a atras atenția APADOR-CH.

Sursă ştire: Digi 24

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...