"Greșeala" deputatului Mihaela Huncă, cu două zile înainte de retragerea din partid!

"Greșeala" deputatului Mihaela Huncă, cu două zile înainte de retragerea din partid!

În această dimineață, deputatul Mihaela Huncă și-a anunțat retragerea din PSD, motivând că nu se mai regăsește în actuala viziune a partidului aflat la guvernare. "Social-democrația în care cred eu, bazată pe valori autentice, pe meritocrație și pe competență nu se mai regăsește astăzi în PSD, fiindcă PSD, din motive ce nu pot să le înțeleg, și-a uitat și menirea, și ideologia", a scris Mihaela Huncă în anunțul de miercuri dimineață.

În urmă cu două zile, Mihaela Huncă (fost inspector școlar general), a făcut o interpelare către ministrul Educației (din Guvernul PSD), despre încadrarea unităților școlare în bugetul pentru anul 2019. Mai exact, despre "neîncadrarea în costul standard per preșcolar/elev", deputatul atrăgând atenția asupra faptului că "în majoritatea județelor din țară, bugetul aprobat pentru anul 2018 este insuficient la capitolul salarii. Acest lucru este cauzat de finanțarea inadecvată, care se realizează conform costului standard. Astfel, este imposibil pentru inspectoratele școlare și unitățile de învățământ să se încadreze în bugetul alocat".

Având în vedere aspectele de mai sus, spre final apare - în aceeași interpelare către ministrul Educației - un paragraf menit să producă destulă îngrijorare în rândul cadrelor didactice: "Astfel, consider că vom putea să evităm situații care să conducă la ÎNCHIDEREA și COMASAREA unităților de învățământ, REDUCEREA normelor și PIERDEREA LOCURILOR DE MUNCĂ din sistemul educațional, creșterea numărului de elevi obligați să facă naveta, intensificarea abandonului școlar sau creșterea grupelor de învățământ simultan". (sublinierile aparțin redacției) 

O postare care, fără îndoială, nu a trecut neobservată de către șefii PSD!

Iată textul integral al interpelării:

"Către: Ministerul Educației Naționale
Domnului Ministru Valentin Popa
De la: Mihaela Huncă, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport
ÎNTREBARE
Obiectul întrebării: comunicarea propunerilor identificate de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar cu privire la construirea bugetului pentru anul 2019

Stimate domnule Ministru,
Având în vedere neîncadrarea în costul standard per preșcolar/elev în multe unități de învățământ (din cauza unui cumul de factori) vă rog să-mi comunicați măsurile propuse de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar pentru anul 2019, al cărui regulament a fost aprobat prin Ordinul nr. 3.903 din 5 iunie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 520 din 25 iunie 2018. 
Având în vedere că acest organism consultativ este cel care determină anual costul standard per elev/preşcolar și apoi propune Ministerului Educaţiei Naţionale formula de finanţare, prin care se realizează alocarea fondurilor pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ, am rugămintea să-mi transmiteți soluțiile pe care le veți adopta în perioada următoare, astfel încât bugetul alocat să fie suficient pentru acestea.
În majoritatea județelor din țară, bugetul aprobat pentru anul 2018 este insuficient la capitolul salarii. Acest lucru este cauzat de finanțarea inadecvată, care se realizează conform costului standard. Astfel, este imposibil pentru inspectoratele școlare și unitățile de învățământ să se încadreze în bugetul alocat.
Periodic, inspectorii școlari generali și directorii de scoli sunt puși in situația de a solicita Ministerului Educației Naționale suplimentări de fonduri pentru plata salariilor.
Ca urmare a acestei situații, vă rog să-mi comunicați dacă aveți în vedere o modificare a modului în care este construit bugetul pentru învățământul preuniversitar pentru ultimele 4 luni din acest an, precum și pentru anul 2019.
Conform metodologiei, o unitate de învățământ ar putea funcționa cu un efectiv minim de 300 de elevi. Cu toate acestea, chiar și colegiile naționale deși au peste 800 de elevi, nu se încadrează în buget, deoarece profesorii au doctorat sau gradul I și gradații de merit care majorează cheltuielile.
De aceea, vă propun ca acest sistem de finanțare, introdus de fostul ministru Daniel Funeriu, în Legea Educației Naționale, Legea nr. 1/2011 să fie modificat cât mai rapid prin identificarea unei alte formule de calcul de către Ministerul Educației Naționale.
Astfel, consider că vom putea să evităm situații care să conducă la închiderea și comasarea unităților de învățământ, reducerea normelor și pierderea locurilor de muncă din sistemul educațional, creșterea numărului de elevi obligați să facă naveta, intensificarea abandonului școlar sau creșterea grupelor de învățământ simultan.
Solicit răspuns scris.

Cu deosebită considerație,
Deputat PSD Mihaela Huncă"

Citeste si 
Deputatul Mihaela Huncă se retrage din partid: "PSD, din motive ce nu pot să le înțeleg, și-a uitat și menirea, și ideologia"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1237

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
338

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
319

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...