PSD vrea sa ca patrimoniul oraselor sa poata fi instrainat mai usor: proiect legislativ in Parlament

PSD vrea sa ca patrimoniul oraselor sa poata fi instrainat mai usor: proiect legislativ in Parlament

Un proiect de lege initiat de parlamentari PSD in 2014, prin care se cere ca hotararile consiliilor locale privind patrimoniul sa poata fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu din numarul alesilor locali, fata de doua treimi, in prezent, a revenit in discutie la Senat. Proiectul vizeaza modificarea Legii administratiei publice locale si a fost respins in 2015 de Camera Deputatilor, apoi a ajuns la Senat unde in ultimii 2 ani a fost plimbat intre comisii.

In aceasta saptamana proiectul a revenit la Comisia de Administratie de la Senat, unde a fost amanat pentru moment.

Daca aceasta modificare va fi adoptata, va fi mai usor pentru partidul sau coalitia care detine majoritatea in consiliul general/local (in acest moment, PSD-ALDE controleaza cele mai multe consilii locale din tara) sa concesioneze sau sa instraineze bunuri din patrimoniul oraselor. De exemplu, in Bucuresti, in Consiliul Local sector 1, coalitia PSD-ALDE are majoritate simpla, dar nu detine doua treimi, ceea ce inseamna ca opozitia poate opri proiecte care nu sunt in regula si care vizeaza patrimoniul municipalitatii.

USR cere respingerea acestui proiect de lege.

"PSD intentioneaza sa dea mana libera baronilor locali in gestionarea proprietatii publice. Printr-o serie de amendamente depuse la Legea administratiei publice locale, PSD inlatura singura cenzura pe care o mai aveau acestia, respectiv obligativitatea votului de 2/3 din numarul total al consilierilor locali si judeteni, la adoptarea  hotararilor privind patrimonial. Initiatorii amendamentelor propun ca hotararile privind patrimoniul sa se adopte cu votul a jumatate plus unu din numarul total al consilierilor locali si judeteni. USR atrage atentia asupra consecintelor acestor modificari care deschid calea abuzurilor si arbitrariului in gestionarea bunurilor publice care vor ajunge sa fie vandute ori concesionate unor clienti politici. Liviu Dragnea cumpara astfel sprijinul baronilor, in contextul in care isi pierde puterea asupra guvernului", se arata intr-un comunicat USR.
 
Hotararile de patrimoniu fac referire la urmatoarele tipuri de operatiuni cu bunuri si proprietati publice: transmiterea / luarea in administrare, inscrierea in domeniul privat, transmiterea in folosinta gratuita, schimburi de terenuri, concesionari, vanzari, inchirieri, exproprieri, solicitari adresate Guvernului de a transmite bunuri din administrarea statului in administrarea locala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...