PSD scoate actorii în stradă!

PSD scoate actorii în stradă!

După ce s-au lăudat cu o creştere economică bazată exclusiv pe consum şi s-au împrumutat scump pentru a putea plăti majorările de pensii şi salarii, aleşii PSD au reuşit performanţa de a-i scoate pe actori în stradă. Aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi continua spectacolele din stagiunea de toamnă, ca urmare a subfinanţării şi recentelor disponibilizări de personal din teatre. Prin aceste măsuri, PSD destabilizează actul cultural şi arată dispreţul pentru această ramură vitală fiinţei naţionale.

Criza financiară se resimte din plin în cadrul instituţiilor culturale subordonate Ministerului Culturii şi Primăriei Capitalei în timp ce actorii independenţi (colaboratori) sunt neplătiţi cu lunile, iar „România se află în plină creştere economică pe consum”. În acest context, un eveniment „Im-protest în Piața Victoriei (chemăm toţi artiștii în stradă)” a fost anunțat, pentru duminică, la ora 18.00, în fața Guvernului, de mai mulți artiști, printre care se număra: Maria Obretin, Vitalie Bichir, István Téglás, dar și dansatorii Ioana Marchidan și Cosmin Manolescu.

În momentul de faţă, PSD face eforturi să amâne cât mai mult criza de cash din sistemul bugetar în contextul alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare şi susţine vechea teză din epoca Dragnea cu fabuloasa creştere economică, bazată pe consum. În ecuaţia dată,  psd-iştii au tăiat din bugetele instituţiilor care nu le aduce foloase electorale sau de imagine: cultura şi cercetarea.

Ion Caramitru, managerul general al TNB, a declarat ca, în anul 2019, bugetul pentru bunuri si servicii a scăzut cu 2 milioane de lei, iar actorii independenți „au ajuns să își cerșească drepturile legale de a fi plătiți pentru munca lor și să semnaleze, disperați, în presă, că nu primesc vreun răspuns de la autoritățile centrale abilitate”. Este greu de crezut că Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea va găsii soluţii concrete pentru subfinanţarea instituţiilor de cultură în contextul în care Bucureştiul se află într-un faliment încă nedeclarat, deşi şi-a majorat salariul şi continuă să arunce cu bani în paranghelii ieftine.

Nici ministrul Culturii, Daniel Breaz nu a ieşit public să explice situaţia cu care se confruntă teatrele şi implicit cultura română.

„Ce se petrece acum în teatre nu se cheamă concedieri masive, ci destabilizare”, a scris pe Facebook actrița Dorina Chiriac.

Potrivit acesteia,  „54 tehnicieni din TNB şi 31 tehnicieni din ArCub au fost deja concediaţi, iar sute de actori colaboratori  sunt neplătiți de luni bune în toate teatrele.

La rândul său, Mihai Călin a vorbit la finalul ultimei reprezentații din stagiune cu spectacolul „Orchestra Titanic”: „Vă așteptăm din septembrie în noua stagiune a Teatrului Național. Voiam să vă spunem și să tragem un semnal de alarmă, prin dumneavoastră și prin alte metode, direcției Teatrului Național, Ministerului Culturii, Ministerului de Finanțe și primului ministru al României, că ne aflăm într-o situație foarte grea care riscă să devină dramatică. De două zile, nu știm lucrurile în detaliu, dar probabil, din cauza unor tăieri de buget în cultură situația a devenit foarte grea și colegii noștri, 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Național, care sunt angajați colaboratori printr-o firmă externă sunt dați afară”.

În momentul de faţă, liderii PSD tac în chestiunea falimentului teatrelor întrucât miza o reprezintă partajarea funcţiilor interne din CExN şi Congres şi nicidecum cultura. Potrivit programului de guvernare al PSD, Executivul îşi asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiţii în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă în anul 2020 la o valoare care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesităţile domeniului. Mai departe, pe Jurnalistii.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu... Epigrama (L)

astăzi, 10:22
17

În 2016, la editura „ATEC” din Focşani a apărut, într-o ediţie îngrijită de Gheorghe Andrei Neagu, o „Antologie de epigrame”. Volumul, după cum precizeaz...

A crescut numărul de sancționări date șoferilor de Locală în această săptămână - "Nu am pierdut niciun proces până acum"

astăzi, 09:29
130

Poliția Locală din Botoșani a sancționat peste 70 de conducători auto care au parcat sau au staționat neregulamentar, în perioada 14-19 iulie.Conform spuselor directorului instituției, nu ...

FC Botoșani, locul doi în prima ligă după victoria de ieri cu FC Voluntari

astăzi, 08:02
220

Botoșaniul a început foarte bine campionatul, reușind ca după victoria de ieri să fie pe locul doi în clasamentul primei ligi de fotbal din România.După egalul cu Astra din ...