Președintele Moldovei, Igor Dodon, transformă figura lui Ștefan cel Mare în instrument de campanie

Președintele Moldovei, Igor Dodon, transformă figura lui Ștefan cel Mare în instrument de campanie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anul 2019 ,,anul lui Ștefan cel Mare", un omagiu în cinstea unui domnitor faimos al Moldovei din secolele XV și XVI. Mulți consideră că inițiativa lui Dodon are scopul de a alimenta contracararea forțelor pro-române înainte de alegerile planificate pentru anul viitor, relatează Balkan Insight.

"Ștefan cel Mare a fost cu adevărat prima personalitate a poporului nostru. Un mare apărător al integrității statului, Stefan și-a dobândit reputația istorică și toți moldovenii sunt mândri să-l avem printre strămoșii noștri", a declarat Dodon duminică.

Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504. Acesta este faimos pentru că a păstrat teritoriul nesubjugat de otomani, de polonezi sau maghiari. Cultul domnitorului a fost promovat în epoca sovietică, când a fost făcută o încercare oficială de a crea o nouă identitate specific moldovenească prin separarea moldovenilor de vechiul lor patrimoniu și de legături românești. Aceasta a implicat și negarea asemănărilor cu limba și cultura românească.

Dodon și socialiștii de opoziție pro-ruși, care susțin legături strânse cu Rusia, se opun cu fermitate oricărei tentative de reunificare a țării cu România, din care făcea parte între cele două războaie mondiale. De asemenea, se opun formării unor legături mai strânse cu UE.

În 2018, Dodon și istoricii care îl susțin au lansat trei filme documentare despre Moldova, care susțineau teza sovietică despre identitatea separată a moldovenilor față de români. Pentru 2019, Dodon a anunțat duminică lansarea unui nou documentar despre Ștefan cel Mare.

"Anul 2019 are o mare importanță și o valoare istorică pentru toți moldovenii. Vom sărbători 660 de ani de la formarea țării moldovenești în 1359. Am semnat un decret care marchează această aniversare, care va fi una dintre cele mai importante sărbători din 2019", a adăugat el.

Moldova se îndreaptă spre alegerile parlamentare din 2019, în care Dodon speră în mod clar că fostul său partid, socialiștii, va elimina actualul guvern pro-UE afectat de scandal.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu…EPIGRAMA (XLI)

Duminică, 19 Mai 2019
360

Georgică Manole: Vă percep ca pe o prezenţă bine documentată şi, adeseori, temperamentală în ceea ce priveşte epigrama românească. Cititorul ar fi interesat de parcursul lui Stelică Romani...

Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Botoșani - Școală de olimpici

Duminică, 19 Mai 2019
5144

La sfarsitul olimpiadelor naționale din acest an școlar, Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Botoșani se poate mândri cu un bilanț bogat în premii, medalii, mențiun...

La un pas de a-și pierde fiica: Adolescentă în comă, după o tentativă de suicid!

Duminică, 19 Mai 2019
2682

Salvată în ultimul moment de cadrele medicale, o adolescentă de 16 ani a fost transferată la Iași în comă, după o tentativă de suicid. Părinții, care spun că fata devenise f...