Premierul Tudose: Până la noile legi ale justiţiei este o cale lungă, dezbaterea publică abia acum începe

Premierul Mihai Tudose a declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat punctul său de vedere privind proiectul de modificare a legilor justţiei, iar "de aici şi până la a vorbi despre despre noile legi ale justiţiei este o cale lungă, pentru că dezbaterea publică abia acum începe".

Premierul Tudose: Până la noile legi ale justiţiei este o cale lungă, dezbaterea publică abia acum începe

Întrebat dacă propunerea ministrului Justiţiei este un atac la statul de drept, premierul a spus că nu poate fi vorba despre un astfel de lucru, pentru că "propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic".

"Domnul Tudorel Toader a ieşit într-o conferinţă şi a prezentat punctul de vedere al domniei sale din ceea ce a reieşit din consultările cu cei implicaţi. De aici până la a vorbi despre legile justiţiei, e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească nişte avize, de la CSM, de exemplu. Practic, a început de-abia acum dezbaterea publică efectiv, iar când aceste lucruri se vor încheia, vor veni cu ele în Guvern. Acolo vom lua o decizie în funcţie de poziţia publică exprimată de către români, de tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci, mai e”, a spus premierul Tudose.

De asemenea, întrebat cum vede evoluţia acestui proiect, premierul a spus că, probabil, în câteva săptămâni vor fi primite avizele de la instituţiile implicate, precum CSM, apoi Guvernul va lua o decizie, care "va fi ziua, nu noaptea".

"Eu cred că în câteva săptămâni avizatorii, cum ar fi CSM, vor da aviz, că e pozitiv, că e negativ, să îl vedem. Între timp, trăim într-o democraţie exemplară, toată lumea se manifestă, îşi spune păsul, şi nu sunt deloc ironic, este absolut în regulă, ne va ajuta să ne facem o idee despre ce îşi doreşte ţara. Pe baza acestei transparenţe, vom lua şi noi o decizie în guvern şi vă asigur că va fi ziua, şi nu noaptea", a mai spus Tudose.

El a precizat că legile justiţiei nu vor fi adoptate de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, ci va fi un poiect de lege ce va fi trimis Parlamentului.

Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificărilor anunţate. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit aceloraşi propuneri, Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. De asemenea, o altă propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.

Sursa: News.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Curs GRATUIT de educație antreprenorială pentru tinerii din Botoșani!

astăzi, 13:41
78

Ai între 18-35 ani?Ai diplomă de bacalaureat? (pot participa și studenții sau absolvenții de studii superioare)Ai domiciliul (sau viză de flotant) în județul Botoșani?Poți ...

Se întâmplă în România: O vânzătoare, reclamată la OPC de cliente că face ochi dulci bărbaţilor!

astăzi, 12:18
1357

Femeia din Moineşti a făcut o sesizare scrisă la CJPC Bacău, reclamând că angajata unui magazin din apropierea casei "face ochi dulci" clienţilor, iar soţul acesteia s-ar afla p...

Polițele de locuințe vor acoperi încă două riscuri

astăzi, 11:31
299

Vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, spune că se lucrează la modificarea legii asigurărilor obligatorii pentru locuinţe în sensul extinderii riscurilor acoperite de această po...