Premierul Grindeanu: "Abrogăm ordonanţa!"
NEWS ALERT

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă seară că a decis să abroge Ordonanţa de Urgenţă a Gruvernului care modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Premierul Grindeanu: "Abrogăm ordonanţa!"

Declaraţiile premierului Sorin Grindeanu după întâlnirea de sâmbătă seară a conducerii PSD şi ALDE.

"Am auzit foarte multe opinii de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. Vin azi, după toate aceste opinii exprimate de foarte mulţi în aceste zile, să vă spun decizia mea ca prim- ministru în aceea ce înseamnă dezubaterea publică din aceste zile. Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. România, cred eu, în acest moment, prin tot ceea ce se întâmplă, de pe o parte, de partea cealaltă, argumentele celor care ne-au susţinut şi ne-au votat, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi. Este ultima mea dorinţă de a ajunge la aşa ceva.

În acelaşi timp, vreau să vă spun că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituţională (CCR) le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e normal, e chiar conform legii ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizia a CCR este o decizie obligatorie, pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent de ceea ce se ocupă, toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României.

Pe de altă parte, dincolo de mitinguri, şi am urmărit cu atenţie tot ce s-a întâmplat în toată ţara şi am văzut poziţiile oamenilor, foarte multe dintre ele argumentate, altele în schimb, nu transmiteau foarte bine realitatea, ideea este că s-a creat un clivaj în societate.

Pe de altă parte, membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăn în ceea ce înseamnă acest demers. Ca şi prim ministru vă anunţ că, după aceste zile, am luat câteva decizii. Prima- mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul "abrogare" pentru că aşa este... am văzut dezbaterile, inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordinanţă. Vom găsi calea legală- abrogare, prorogare, ca să nu intre în vigoare această ordonanţă- ca să fiu cât se poate de clar.

De asemenea, vreau să vă spun că e nevoie de a avea totuşi o concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât după un dialog pe care sper să-l am- şi folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog-, în cel mai scurt timp să trimtem un proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concurdanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal.

De asemenea, cred că este important să mai spunem un lucru, şi anume că toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe nu au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei îşi asumă şi îşi vor asuma consecinţele.

Închei prin a vă spune următorul lucru: că doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care noi am fost votaţi. Mai avem pe primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele viitoare de guvern şi pe care le vom lua astfel încât ceea ce au votat românii, acel program de guvernare să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi. Vă mulţumesc, o seară bună”
, a încheiat Sorin Grindeanu.

Premierul nu a dorit să răspundă la întrebarea jurnaliştilor referitoare la demiterea ministrului justiţiei Floirin Iordache

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
13

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
16

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
27

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...