Politicienii vor ca funcţionarii publici să lucreze şi după data la care trebuie să se pensioneze

Funcţii publice sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judeţ/localitate, consilier juridic, arhitect-şef, inspector de muncă sau manager public.

Politicienii vor ca funcţionarii publici să lucreze şi după data la care trebuie să se pensioneze

   foto: avocatnet.ro

Funcţionarii publici vor avea posibilitatea de a lucra, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani, se arată într-un proiect de act normativ ce a trecut de două ori de Parlament și care trebuie să treacă și a treia oară de Legislativ pentru a se putea aplica. Concret, documentul a fost retrimis la dezbateri de Curtea Constituțională și apoi de președintele României, iar astăzi a ajuns pentru a treia oară în plenul Senatului, cu propunere de adoptare.
 
Potrivit Avocatnet.ro, prevederile sunt incluse într-un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Acesta a trecut prima oară de Parlament în iunie 2016, însă, în urma unor critici de neconstituționalitate, a fost întors pentru reexaminare. Astfel, în aprilie 2017, documentul a trecut iar de Parlament, însă doar pentru ca președintele României să ceară o nouă reexaminare. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, actul trebuie să treacă și a treia oară de Parlament, iar astăzi este din nou pe ordinea de zi a plenului Senatului.
 
Atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor putea să ceară menţinerea în activitate. Mai exact, solicitarea va trebui formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.
 
"Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu", prevede propunerea legislativă.
 
În momentul de faţă, Statutul funcţionarilor publici dispune că raportul de serviciu încetează automat atunci când persoana vizată îndeplineşte, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare. Aşadar, dacă proiectul de lege va ajunge să se aplice, funcţionarii publici vor avea posibilitatea legală să lucreze şi după data la care ar trebui să se pensioneze pentru limită de vârstă.
 
"Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome", scrie în Legea nr. 188/1999.
 
Notă: De precizat este că nici sesizarea de neconstituționalitate a Guvernului, nici cererea președintelui Klaus Iohannis n-au vizat măsura menținerii în activitate a funcționarilor publici după îndeplinirea condițiilor de pensionare, ci alte aspecte adoptate de parlamentari prin proiect.
 
Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat din nou de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial, scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...