Petre Roman, audiat la Parchetul General. Dosarul "Mineriadei", pe ultima sută de metri

După ce fostului preşedinte Ion Iliescu i s-a adus luni la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei, a venit rândul lui Petre Roman, fostul premier, să fie citat la Parchetul General.

Petre Roman, audiat la Parchetul General. Dosarul "Mineriadei", pe ultima sută de metri

   Foto: Realitatea.net

Fostul premier al României, Petre Roman, a fost audiat marți dimineață, la Parchetul General, unde a fost citat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

"Nu am vorbit despre nimic, declarația pe care am dat-o deja am menținut-o și azi", a declarat la ieșire Petre Roman. .Fostul premier a fost chemat de procurorii militari, care probabil l-au informat oficial că este inculpat în dosarul Mineriadei.

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, aceeași încadrare primită și de fostul președinte Ion Iliescu, chemat de asemenea la Parchet, luni dimineață.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Aceștia mai sunt acuzați de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Toti sunt acuzati ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a populatiei din Bucuresti.

La Mineriada din 13-15 iunie 1990, patru persoane au murit împuşcate şi peste 1.200 au fost rănite.

După 27 de ani, dosarul mineriadei din iunie 1990 a revenit pe masa procurorilor în martie 2015, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să găsească vinovaţii. Evenimentele violente din vara lui 1990 au lăsat în urmă o mie de oameni victime. realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...