(P) Comunicat Mihaela Huncă, Pro România: „Populism şi vorbe goale: ministrul Afacerilor Interne răspunde sec, programul Vămii Rădăuţi Prut nu poate fi prelungit!”

(P) Comunicat Mihaela Huncă, Pro România: „Populism şi vorbe goale: ministrul Afacerilor Interne răspunde sec, programul Vămii Rădăuţi Prut nu poate fi prelungit!”

La finalul anului trecut, am adresat o intrebare domnului ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela prin care i-am solicitat prelungirea programului de lucru al vămii cu Republica Moldova de la Rădăuți Prut. După cum ştiţi, vama functionează in regim de trafic international cu specific rutier, iar corespondent pe teritoriul moldovean este punctul Lipcani. În prezent, programul de funcționare al vămii strategice a Uniunii Europene cu Republica Moldova este de 12 ore zilnic de la ora 8 la 20. 

Am adresat această întrebare ministrului de interne în urma numeroaselor sesizări pe care le-am primit atât din partea românilor cât şi a moldovenilor care arătau faptul că  valorile de trafic și de tranzit prin această vamă sunt apropiate de cele de la  la Stânca Costești sau alte puncte vamale cu program non-stop.  Ce să vă zic, am primit un răspuns sec de trei rânduri, citez: «având în vedere că traficul existent pe această legătură transfrontalieră este redus, se apreciază că nu se impune modificarea programului de lucru actual».   Asta în condiţiile în care, tot din datele ministerului de interne, în 11 luni,  311 mii de persoane şi 130 de mii de maşini, adică undeva la 900 de persoane pe zi, trec prin Vama Rădăuţi-Prut.

Consider că o statistică seacă, ce ne arată că patru sau cinci sute de maşini fac diferenţa dintre un program non stop sau redus al unei vămi nu este relevant, mai ales în contextul intensificării relațiilor între cele două țări surori. Ce mai spun cifrele despre faptul că un program de 24 de ore al vămii Rădăuţi Prut ar fi facilitat organizarea şi desfăşurarea multitudii de acțiuni culturale, economice, sociale și sportive pe ambele maluri ale Prutului? Vă mai amintiţi de  toate acele discursuri ale politicienilor aflaţi acum la guvernare, referitoare la sprijinul acordat românilor de pe ambele maluri ale Prutului, declaraţii pompoase  făcute numai de Ziua Unirii sau la alte evenimente, unde dă bine să faci fotografii şi să vorbeşti frumos? Toate acestea rămân din păcate, vorbe goale, atât timp cât în realitate nu se face nimic şi nu se ţine cont de voinţa românilor.

(Comunicat al deputatului Mihaela Huncă, liderul Pro România - Botoșani)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
9

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
63

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...