Kelemen Hunor a rămas fără "Steaua României"

Kelemen Hunor a rămas fără "Steaua României"

Kelemen Hunor a rămas fără "Steaua României". Decizia luată de Consiliul de Onoare al Ordinelor vine în urma declarațiilor defăimătoarea la adresa României făcute în ultima vreme de liderul UDMR. Decizia finală aparține președintelui Klaus Iohannis.

Costin Georgescu, președintele Consiliului, a declarat în emisiunea La Ordinea Zilei, de la Antena 3, motivul pentru care i s-a retras ordinul „Steaua României”: „În primul rând, am să vă spun că Consiliul de onoare este format din șapte membri, care judecă și analizează cazurile privind solicitări ale altor membri din cadrul consiliului, care consideră că alți membri nu-și respectă calitățile de posesor al ordinului Steaua României. Din partea unui cavaler al ordinului s-a primit o solicitare în privința lui Kelemen Hunor, care încălcă Constituția. De exemplu, nerespectarea zilei de 1 decembrie”.

„Din cei șapte membri, au fost șase prezenți, cinci au votat pentru și unul s-a abținut. Votul a fost secret. Noi nu judecăm politic, suntem cetățeni ai României și purtători de Steaua României. Conform legii, înaintăm decizia președintelui care prin decret poate retrage, dacă nu dă acest decret, nu se retrage”, a mai spus Georgescu.

Ordinul național 'Steaua României' este cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864 de Cuza Vodă și acordat în acea perioadă într-un număr redus. După proclamarea independenței (1877), Carol I înființează acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877. A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998. Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...