Iohannis o respinge iar pe Olguța Vasilescu: Nu are pregătire, face declarații controversate, presiuni asupra justiției

Iohannis o respinge iar pe Olguța Vasilescu: Nu are pregătire, face declarații controversate, presiuni asupra justiției

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dancila in care ii explica motivele pentru care nu accepta ca Lia Olguta Vasilescu sa ocupe functiile de vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale.

Textul scrisorii:

"Prin Decretul nr. 5/2019 s-a constatat vacanta functiei de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, ca urmare a demisiei domnului Paul Stanescu din aceasta functie. Propunerile inaintate succesiv, de numire in aceasta functie de membru al Guvernului, nu au fost insotite de inscrisurile din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute de lege, aspecte ce v-au fost comunicate prin adresele nr. CP1/149/10.01.2019 si CP1/189/17.01.2019.

In temeiul art. 85 alin. (2) din Constitutie, la data de 21 ianuarie a.c., prin adresa inregistrata sub nr. 5/105/2019 ati inaintat propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice insotita de documentatia completa, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 51/2018, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este 'autoritatea pentru: dezvoltare regionala, coeziune si dezvoltare teritoriala, cooperare transfrontaliera, transnationala si interregionala, disciplina in constructii, amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura, amenajarea spatiului maritim, mobilitate urbana, locuire, locuinte, cladiri de locuit, reabilitarea termica a cladirilor, gestiune si dezvoltare imobiliar-edilitara, lucrari publice, constructii, descentralizare, reforma si reorganizare administrativ-teritoriala, fiscalitate si finante publice locale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilitati publice, ajutor de stat aprobat de autoritatile administratiei publice locale, parcuri industriale, programarea, coordonarea, monitorizarea si controlul utilizarii asistentei financiare nerambursabile acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru programele din domeniile sale de activitate'.

Analizand activitatea persoanei propuse, astfel cum rezulta aceasta din documentatia transmisa, constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are pregatirea de specialitate necesara in niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusa.

De asemenea, din aceeasi documentatie constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Astfel, in calitate de primar, doamna Lia-Olguta Vasilescu nu a promovat si nu a gestionat politici publice de nivel national, iar in calitate de parlamentar a desfasurat activitate in comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregatirea sa profesionala, respectiv domeniul culturii, artei si mijloacelor de informare in masa, fie au legatura cu experienta obtinuta in calitate de ministru, respectiv domeniul muncii si protectiei sociale.

Totodata, nu se poate ignora faptul ca, in calitate de ministru al muncii si justitiei sociale, doamna Lia-Olguta Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenta in relatia cu societatea civila si in procesul de dialog social, fara consultarea actorilor implicati. Or, realizarea si asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administratia publica, mediul academic si societatea civila, alaturi de pregatirea si experienta profesionala sunt esentiale pentru exercitarea acestei functii de demnitate publica.

La conturarea acestui profil se adauga declaratiile controversate, atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin in contradictie cu cerintele de responsabilitate pe care le implica detinerea unei functii de inalta demnitate publica, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Fata de aceste considerente, am decis sa resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice. In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice care, in mod necesar, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
185

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
270

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
400

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...