FOTO: Un nou candidat în cursa spre Cotroceni, desemnat la Cinema Unirea. Flutur, surpriza evenimentului

FOTO: Un nou candidat în cursa spre Cotroceni, desemnat la Cinema Unirea. Flutur, surpriza evenimentului

Primul congres național al partidului Dreapta Liberală (DL) s-a desfășurat sâmbătă, la Botoșani, în sala de filme a Cinema Unirea. În cadrul întâlnirii, Viorel Cataramă a fost votat în unanimitate ca președinte al partidului și candidat la prezidențiale din partea organizației, fiind unicul care și-a exprimat public dorința în acest sens. Surpriza evenimentului a fost Cătălin Flutur, primarul galben al municipiului, care a venit în calitate de invitat special, dar și de apropiat al membrului DL Dumitru Bălan.

Moderatorul congresului a fost Viorel Cataramă, votat în unanimitate drept candidatul la Președinție din partea DL, de către membrii de partid adunați din toate colțurile țării. Acesta a ținut să precizeze că România a avut ghinionul ca, după 1989, să fie condusă de oameni care au direcţionat țara spre socialism.

Totodată, Cataramă a amintit de programul politic cu care intră în cursa pentru Cotroceni, intitulat „Pro Capitalism”, care a fost validat odată cu alegerea sa ca președinte al partidului.

Mare parte din program a fost deja expusă de cei care au vorbit, eu nu voi da multe detalii despre el. Concentrează mesajul partidului, iar dumneavoastră știți asta. Prin urmare, trebuie să știți că, dacă mă veți vota, automat veți valida programul ca fiind oficial până la următorul congres. Suntem un partid unic în România, pentru că noi ne-am adunat în jurul unui program, în jurul unei ideologii și, cu foarte mici excepții, nu ne-am cunoscut între noi”, s-a adresat Cataramă celor din sală, menționând că votul se va face prin ridicarea mâinii.

Este adevărat că, începând cu noiembrie anul trecut, au venit unele persoane și s-au înscris în partid, crezând că vor obține privilegii fără să facă nimic, iar când au văzut că nu e așa, au plecat. Cei care au venit în baza unui program cu adevărat de dreapta, au rămas. Sunt foarte mulți antreprenori la noi, foarte mulți oameni care nu au mai făcut politică. Dacă ne întrebăm cu ce suntem diferiți de alte partide, trebuie să ne uităm în urmă cu 30 de ani. Au fost țări în lagărul comunist care au avut norocul să fie conduse, după 1990, de persoane pro capitaliste. Toate forţele politice din 1990 au fost socialiste sau neomarxiste, au dus o politică socialistă care înseamnă să îţi umfli statul până plezneşte, cu angajaţi a stat, să îi îndopi cu privilegii, salarii, ajutoare sociale, pensii speciale... toate guvernele au făcut la fel. România a ajuns să aibă 30% din personalul care munceşte angajat la stat. România este ţara paradoxului absolut în lume, clasa de mijloc fiind reprezentată de membrii aristocraţiei bugetare, angajaţi la stat, iar cei care ar trebui să reprezinte clasa de mijloc, cei din sectorul privat, au salarii mai mici decât cei de la stat. România se scufundă fără un sector privat puternic”, a adăugat Cataramă.

Cătălin Flutur, invitatul-surpriză, a explicat că prezența sa se explică prin relația de prietenie pe care o are cu afaceristul Dumitru Bălan, cel care deține societatea de utiliate publică „Microbuzul”. Concomitent, edilul-șef al municipiului Botoșani s-a declarat onorat că orașul găzduiește un asemenea eveniment politic, al lumii liberale.

„Sunt onorat, în calitate de primar, să particip alături de dumneavoastră la congresul de astăzi. Este o premieră, atât pentru dumneavoastră, ca membri și simpatizanți ai partidului, fiind primul congres, cât și pentru noi, pentru orașul nostru. Este o formă de respect manifestată de Dreapta Liberală față de Botoșani și botoșăneni, care va atrage, sunt convins, simpatia multora dintre concitadinii noștri. La găzduirea de către Botoșani a congresului Dreptei Liberale a contribuit relația sudată dintre liderul Viorel Cataramă și botoșăneanul Dumitru Bălan, om de afaceri de succes cu viziuni liberale și ferm în tot ceea ce face și a făcut ca persoană publică. Eu însumi, ca primar de dreapta, sunt bucuros ca orașul Botoșani să găzduiască un astfel de eveniment de natură să sporească prestigiul și influența liberalismului în această zonă”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

Adina Alberts, soția liderului, a fost aleasă ca vicepreședinte, aceeași funcție obținând și Dumitru Balan.

Programul cu care liderul DL întră în cursa pentru Cotroceni:

1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă.

2. Anularea tuturor pensiilor speciale ale politicienilor și persoanelor din aparatul administrativ (prin impozitarea lor cu 95%).

3. Stabilirea pensiei minime la suma de 1.000 lei (cel puțin 80% din salariul minim); încurajarea componenței private în sistemul de pensii.

4. Eliminarea privilegiilor ”aristocrației bugetare”: concedierea a cel puțin 25% dintre angajați prin desființarea instituțiilor și posturilor inutile create pentru clientela politică, promovarea meritocratiei în administrația publică și eliminarea oricărei forme de nepotism, eliminarea ajutoarelor sociale mascate și interdicția pentru angajații din sectorul public de a lucra concomitent și în sectorul privat.

5. Susținerea puternică a sectorului privat: încurajarea producției și a serviciilor autohtone, stimularea exporturilor, inclusiv printr-o politică de curs adecvată, descurajarea importurilor și anularea impozitului pentru profitul direcționat către creșterea salariilor în acest sector.

6. Lege fără excepții: sarcina fiscală va fi așezată în funcție de mărimea venitului, nu în funcție de tipul acestuia și de formă de organizare a activității; cota unică stabilită la 10%, TVA bazat pe taxare inversă, impozitarea muncii redusă cu 5%.

7. Salariul minim, stabilit prin negocieri între patronate și sindicate la nivel de unitate.

8. Alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate învățământului către clasele I-XII și către școlile de meserii cu dublarea salariilor profesorilor din acest segment, concomitent cu stimularea dezvoltării învățământului privat.

9. Reformarea, din temelii, a sistemului asigurărilor medicale de sănătate, concomitent cu stimularea dezvoltării sistemului de sănătate privat; într-o prima etapă, costul sănătății va fi suportat în proporție de 70% de către stat (CNAS), restul de 30% de către sistemul privat de asigurări de sănătate (similar cu Pilonul 2 de pensii).

10. Reprezentarea cu demnitate a intereselor României (ca STA -NAȚIUNE) în lume, îndeosebi în UE: deficit bugetar zero și includerea României în Spațiul Schengen pentru că am îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderare.

11. Consolidarea independenței justiției și a separației puterilor în stat; elaborarea unor legi clare care să susțină lupta împotriva corupției, concomitent cu legea privind răspunderea magistraților.

12. Promovarea antreprenorilor în funcții publice.

13. Consolidarea familiei și încurajarea relațiilor maritale pentru o creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor, indiferent de cultură sau religie, fără a îngrădi însă în vreun fel drepturile individului la viață privată; interzicerea adopțiilor internaționale.

14. Introducerea posibilității votului electronic și/sau prin corespondență la toate categoriile de alegeri, și pentru toți cetățenii, indiferent de locul unde domiciliază sau lucrează.

15. Descentralizare, autonomie locală sporită: 15 județe (pe structura actualelor Curți de Apel) reducând astfel cheltuielile bugetare administrative fără rost, auto-finanțarea comunităților locale.

16. Construirea cu prioritate a următoarelor 4 autostrăzi: Pitești -Sibiu, Ploiești - Brașov, București - Suceava și Iași -Tg. Mureș.







 

 

Spune-ne opinia ta