Federovici, acuzată că a boicotat o comisie SRI privind informări despre pandemie

Federovici, acuzată că a boicotat o comisie SRI privind informări despre pandemie

PSD a boicotat Comisia SRI din Parlament unde urma ca Serviciul să fie întrebat când, pe cine și ce informări a dat despre pandemia COVID-19 Comisia SRI din Parlament nu s-a putut întruni, ieri, așa cum fusese convocată, din cauza lipsei de cvorum.

Chiar membrii opoziției, două parlamentare PSD, Oana Florea și Doina Federovici, au lipsit de la ședință. Drept consecință, parlamentarii nu au mai putut trimite întrebări SRI pentru a primi un raport despre când anume Serviciul a informat primii decidenți politici, președintele țării și premierul, în legătură cu pericolul acestei pandemii.

„De când nu mai avem președinte deplin și avem vicepreședinte, comisia a lucrat extrem de puțin. A fost o convocare în februarie. După acea audiere, nu a mai avut loc nicio ședință a comisiei”, a declarat pentru Libertatea, parlamentarul USR, Lucian Viziteu. 

Deputatul USR susține că parlamentarii PSD au ales să nu participe în mod intenționat la ședință.

„Deși am înțeles că erau prezente în clădirea Parlamentului, au blocat comisia să nu poată solicita câteva răspunsuri din partea SRI. Noi, parlamentarii, nu știm ce informări a făcut SRI președintelui și Guvernului”, a adăugat Viziteu. 

Prin comparație cu ele, Marin Nicolae (Pro România) și Ioan-Cristian Chirteș (PNL) anunțaseră din timp că nu vor fi prezenți la ședință. 

Întrebat ce teme urmau să fie discutate în comisie, vicepreședintele Marian Cușca (deputat PSD), a precizat, pentru Libertatea, că parlamentarii doreau să solicite SRI un raport privind activitatea acestuia în combaterea pandemiei, un altul despre defrișările ilegale, despre presupuse presiune externe asupra statului român privind achizițiile de echipamente medicale și despre situația platformei IMM INVEST care a fost suspusă unui atac cibernetic.

Într-o felicitare adresă SRI pe 26 martie, când SRI a împlinit 30 de ani de la înființare, președintele Klaus Iohannis a lăudat „anticiparea excelentă de a Serviciului”, în baza căreia decidenții politici ar fi luat decizii la timp. 

Ne aflăm în plină pandemie provocată de noul coronavirus SARS-COV-2, iar rolul instituţiei dumneavoastră este în această perioadă unul esenţial. Ne confruntăm cu o situaţie complexă, cu o dinamică accentuată, în care provocărilor şi ameninţărilor clasice la adresa securităţii statului li se adaugă particularităţi noi, adesea imprevizibile. În acest context, cu atât mai valoroasă devine contribuţia dumneavoastră, capacitatea de analiză şi anticipare excelentă a Serviciului fiind de un real folos factorilor de decizie angrenaţi într-o luptă dificilă de stopare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”, transmitea șeful statului într-un mesaj adresa la aniversarea a 30 de ani de la înființarea serviciului secret.

În urma comisiei parlamentare din februarie, SRI a informat că în perioada 15-25 ianuarie a verificat 845 de persoane care au intrat în România de pe teritoriul chinez, la solicitarea Ministerului de Interne. De atunci, însă, nimeni nu a mai cerut implicarea SRI, a declarat Marian Cucşa, vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, la finalul audierii a doi oficiali SRI.

Doina Federovici nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere cu privire la situația redată, până la publicarea prezentei.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
160

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
583

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
292

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...