COMUNICAT - "Trebuie aplicată legea în cazul beneficiilor fiscale pentru Cooperativele Agricole"

COMUNICAT - "Trebuie aplicată legea în cazul beneficiilor fiscale pentru Cooperativele Agricole"

Deși principala activitate a parlamentarilor români este aceea de a îmbunătăți cadrul legislativ și de a veni implicit în sprijinul dezvoltării economice, sociale și culturale a societății noastre, uneori este necesar ca aceștia să se implice activ și să facă demersuri pentru ca legile să-și urmeze cursul firesc și să se aplice în România.

Concret, în Monitorul Oficial nr. 564 din data de 26 iulie 2016, a fost publicată „Legea nr. 164 /2016 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia”, care a adus o serie de reglementări privind stimularea agriculturii prin modernizarea cadrului cooperației, dar și prin numeroase beneficii fiscale oferite acesteia și membrilor cooperatori.

 Legeaimpulsionează asocierea fermierilor în cooperative agricole prin instituirea unor avantaje fiscale, precum scutiri de la plata impozitului pe profit, plata impozitului pe venit, a impozitului pe proprietate a bunurilor imobile și a celui pe arendă.

“Constituirea producătorilor agricoli în forme asociative deschide calea unor noi oportunități de dezvoltare economică durabilă și sustenabilă a sectorului agricol, de aceea, în calitate de senator ales al județului Botoșani, mi-am propus să organizez periodic campanii de informare a fermierilor pentru a le prezenta beneficiile forței colective în cadrul cooperativelor agricole. Am fost neplăcut surprins să constat că Legea nr.164/2016 are întârzieri în aplicarea ei, deși a intrat în vigoare de mai bine de un an, lucru care m-a determinat să iau atitudine. Cu sprijinul președintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților – dl. Alexandru Stănescu, am organizat pe data de 4 octombrie a.c. o dezbatere în forul inferior al Parlamentului, la care am invitat să participe decidenți din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și președinți ai cooperativelor agricole din țară, pentru a identifica împreună, motivele pentru care această situație trenează”, a susținut senatorul social-democrat Lucian Trufin.

Reprezentanții ministerelor cu responsabilități în aplicarea acestei legi, au informat participanții la dezbatere că se află la finalul unei lungi comunicări cu DG AGRI din cadrul Comisiei Europene, întrucât s-a dorit să se evite situația neplăcută prin care aceste scutiri de la plata impozitului ar fi putut fi asimilate ajutoarelor de stat și imputate ulterior fermierilor. Totodată aceștia au oferit asigurări că în cel mult o lună de zile se va găsi o soluție pentru aplicarea de facto a beneficiilor fiscale pentru cooperativele agricole.

Senatorul botoșănean Lucian Trufin a atras atenția asupra faptului că neaplicarea cadrului legislativ este unul dintre motivele pentru care în România funcționează un număr îngrijorător de mic de cooperative agricole, fapt care îi pune pe fermierii români în imposibilitatea de a se afla în competiție cu cei europeni și care se reflectă în inferioritate numerică a produselor autohtone de pe rafturile magazinelor și implicit de pe mesele românilor.

Comunicat de presa

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoşăneni obligaţi la plata a mii de lei către o firmă anchetată penal pentru încasarea ilegală a unor servicii medicale!

astăzi, 17:05
945

O mare corporație franțuzească, Air Liquide Vitalaire, este cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți depen...

O nouă atenționare de la meteorologi: Lapoviță, ninsoare și vânt!

astăzi, 16:37
715

În intervalul 19 ianuarie, ora 20.00-20 ianuarie, ora 08.00, se vor semnala ninsori local însemnate cantitativ la munte, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania, prec...

Un judecător botoşănean părăseşte sistemul. Preşedintele României a semnat decretul de pensionare

astăzi, 15:57
578

Este vorba despre Lilioara Toporăscu, care a depus la finele anului trecut cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii.Judecătorul cu grad de Curte de Apel a activat iniţi...