Comunicat - Ministerul Sănătății susține propunerea deputatului PSD Tamara Ciofu

Comunicat - Ministerul Sănătății susține propunerea deputatului PSD Tamara Ciofu

Deputatul PSD Tamara Ciofu, medic pediatru cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu a anunțat astăzi că Ministerul Sănătății susține introducerea rezidențiatului pe post în fiecare județ pentru a se reduce deficitul de medici și pentru a crește integrarea viitorilor specialiști în sistemul medical de pe plan local.

„În urma implementării acestui demers, spitalele aflate în subordinea administrațiilor locale vor avea posibilitatea să își completeze numărul de medici care le lipsesc în specialitățile în care în prezent nu pot asigura serviciile medicale necesare în regiunea respectivă. În acest caz rezidentul va fi angajat în spitalul municipal sau judeţean în care optează pentru post și unde își va face și rezidenţiatul. Așadar, medicul respectiv va lucra în unitatea sanitară în care urmează să-şi ocupe postul, se integrează în comunitate și acoperă deficitul de specialiști pentru domeniul medical în care nu sunt doctori suficienți”, a declarat Tamara Ciofu. 

Parlamentarul social-democrat a solicitat Ministerului Sănătății schimbarea modalității de desfășurare a sistemului de rezidențiat.

În răspunsul transmis de Ministerul Sănătății se arată că în urma întâlnirii  ministrului Sorina Pintea cu rectorii universităților de medicină și farmacie „s-a convenit asupra aspectelor principale privind adaptarea O.G. nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului la cerințele actuale ale rețelei de asistență medicală, inclusiv în ceea ce privește deficitul de specialiști, lărgirea bazei de specialiști”.

De asemenea, se precizează că „Ministerul Sănătății are în vedere în cel mai scurt timp să revizuiască modalitatea de organizare și desfășurare a rezidențiatului”

„Din informațiile pe care le-am analizat și în urma discuțiilor cu medicii din mai multe zone ale țării, această situație se identifică în fiecare județ. Acesta este și motivul pentru care, consider că ar fi mult mai bine dacă rezidenţii ar fi direct introduși în activitatea spitalului de la nivel local în care urmează să lucreze. De aceea este important să avem examenul de rezidențiat pentru ocuparea de posturi la nivel local și astfel fiecare medic să aibă locul de muncă asigurat, iar comunitatea să nu mai sufere din cauza lipsei medicilor specialiști. În același timp, prin realizarea acestui tip de rezidențiat se va putea rezolva și problema deficitului de medici sportivi din cadrul cabinetelor medicale școlare”, a subliniat Tamara Ciofu.

Deputatul botoșănean a discutat cu mai mulți colegi medici din diferite zone ale țării și nu există spital în teritoriu unde să nu se înregistreze deficit de personal specializat, fie că este vorba de pediatrie, medicină internă, radiologie și imagistică sau terapie intensivă.

Comunicat de presa

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
222

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...

(P) Descoperă Logiscool - O alegere excelentă pentru copilul tău!

astăzi, 09:55
24

Ești în căutarea unei activități extrașcolare care să fie atât cool, cât și educativă pentru copilul tău?Cei de la Logiscool nu se rezumăm doar la a preda cursuri de prog...

Iftime dinamitează Superliga. Vrea 3-0 la „masa verde”. „Vorbesc cu avocatul!”

astăzi, 09:43
95

Cosmin Mateimijlocașul de la Sepsi, a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping: 5-metilhexan-2-amină.Matei nu este suspendat provizoriu, având nor...