Comunicat - Mihaela Huncă, PSD: "Avem nevoie de o intensificare a campaniilor de informare și consiliere a părințiilor pentru limitarea și eliminarea violenței domestice asupra copiilor"

Comunicat - Mihaela Huncă, PSD: "Avem nevoie de o intensificare a campaniilor de informare și consiliere a părințiilor pentru limitarea și eliminarea violenței domestice asupra copiilor"

Cu ocazia Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor,parlamentarul social-democrat Mihaela Huncă, secretar al Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Camera Deputaților a făcut un apel pentru creșterea gradului de informare al părinților cu privire la prevenirea și reducerea fenomenului de violență domestică.   

„Abuzul asupra copiilor a fost subiectul unor campanii naţionale de informare și conștientizare, dar apreciez că astfel de demersuri trebuie să fie promovate permanent în spațiul public, mai ales prin discuții față în față și prin organizarea de caravane interdisciplinare care să se deplaseze în zonele rurale și în special în comunitățile vulnerabile din fiecare județ al țării. Violenţa are efecte grave asupra dezvoltării copilului și trebuie eliminată imediat prin măsuri de informare în primul rând și apoi prin acțiuni de pedepsire a părinților care recurg la un astfel de comportament. În opinia mea problematica drepturilor copiilor trebuie să fie o preocupare constantă și să devină un punct strategic pe agenda politică națională”, a declarat Mihaela Huncă.

În țara noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a publicat anul trecut mai multe statistici conform cărora, peste 13.500 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în diverse moduri, aproape toţi în familie. Cei mai mulți dintre acești minori au vârste cuprinse între 10 ani și 13 ani.

Potrivit UNICEF, neglijarea, pălmuirea, ţipatul sau umilirea copiilor încă sunt privite ca acceptabile în societatea românească, în detrimentul educaţiei apreciative.

„În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult de diversele încălcări ale drepturilor omului în penitenciare, în procesele legate de proprietate, precum și în alte domenii, dar se discută prea puțin și doar sporadic de violența domestică împotriva copiilor. Trebuie să ținem cont că cei mici nu au posibilitatea de a se apăra. Poate de aceea nu sunt atât de vizibile actele de violență domestică. Dar acest lucru nu înseamnă că nu există și nu trebuie tratate cu aceeași seriozitate ca drepturile adulților. Avem obligația să ne preocupăm de respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului pentru o dezvoltare deplină şi armonioasă a personalităţii fiecărui minor”, a subliniat deputatul PSD. 

Consiliul Europei a lansat o strategie de protecţie a drepturilor copiilor, iar unul dintre deziderate este ca la nivel european toate ţările să-şi asume „Fără niciun fel de violenţă” până în anul 2030.

Comunicat de presa

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
341

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
106

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
318

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...