Comunicat - Lucian Trufin: "Respectarea procedurilor și banii europeni, soluții pentru combaterea pestei porcine"

Comunicat - Lucian Trufin: "Respectarea procedurilor și banii europeni, soluții pentru combaterea pestei porcine"

Secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat, parlamentarul PSD Lucian Trufin vine cu precizări și informații care pot ajuta autoritățile în lupta cu virusul pestei porcine africane, ca urmare a semnalării prezenței acestuia pe raza județului Botoșani, fiind identificat la un porc mistreț. Acesta apreciază implicarea promptă a autorităților și a reprezentanților instituțiilor cu atribuții în controlul, combaterea și eradicarea acestui virus, dar dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea extinderii focarului.

„Județul Botoșani se află, din păcate, pe harta județelor afectate de virusul pestei porcine africane. Instituțiile statului, sub directa coordonare a prefectului Dan Slincu si cu implicarea primarului comunei Hudești, Viorel Atomei, s-au întâlnit și au luat toate măsurile de prevenție, conform legislației în vigoare, făcând eforturi pentru ca populația și crescătorii de animale din zonă să nu fie afectați. Pentru a preveni răspândirea virusului, îmi exprim rugămintea față de fermieri să respecte întocmai recomandările autorităților cu responsabilități în domeniu, precum și  măsurile de profilaxie impuse, pentru a împiedica extinderea bolii în gospodării. Doar astfel, vom putea înlătura măsurile radicale care impun sacrificarea animalelor și care au efecte negative atât asupra crescătorilor de animale, cât și asupra economiei județului”, a spus parlamentarul botoșănean.

Totodată, senatorul PSD aduce în atenția publică submăsurile PNDR 5.1 și 7.4  lansate de AFIR, care finanțează investiții în acțiuni de prevenire și limitare a răspândirii pestei porcine africane și încurajează autoritățile publice să le acceseze.

„Guvernul României prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va promova cu sprijinul AFIR două măsuri distincte cu fonduri europene, care vor fi lansate conform calendarului, în trimestrul I al anului 2019, prin care consiliile județene, instituțiile cu atribuții în domeniu sanitar-veterinar, autoritățile publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, autoritățile publice care au în administrare drumurile publice și administratorii publici ai fondurilor cinegetice, pot primi finanțare pentru a se dota cu echipamentele necesare în vederea creșterii capacității de prevenire a apariției epizootiilor și combaterii acestora și totodată pentru reducerea efectelor dezastrelor naturale asupra potențialului de producție agricolă ” a afirmat senatorul Lucian Trufin.

Parlamentarul își exprimă speranța că în viitor autoritățile publice botoșănene se vor orienta spre măsurile de sprijin european,  atât de necesare pentru dezvoltarea județului Botoșani dar și pentru creșterea gradului de siguranță a populației acestuia.

Comunicat de presa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent născut în Botoșani, elogiat de presa italiană!

astăzi, 09:23
125

Italienii elogiază, într-un articol în La Nazione, talentul unui adolescent român în vârstă de 17 ani. Născut în Botoșani, Bogdan Stauciuc locuiește de mu...

CUMPLIT: Bătrână ștrangulată în propria casă pentru banii de pensie!

astăzi, 09:05
224

A supraviețuit războiului, foametei și zecilor de ani de comunism, dar a ajuns batjocura unui individ care a tânjit la fărâma ei de bani. Femeia în vârstă de 87 de ani a f...

Revolta unui dascăl după ce profesoara înjunghiată în fața cancelariei a fost găsită vinovată. "Nu aveți suflet, sunteți seci pe dinăuntru şi complici cu agresorul"

astăzi, 08:38
349

Comisia Liceului "Spiru Haret" din Ploiești a analizat cauzele incidentului deosebit de grav în care un cadru didactic a fost înjunghiat de un fost elev. Profesoara de mate...